Magyarországon nincs olyan középkorú ember, aki ne hallott volna a szerencsi csokiról, a gyár története nem csak a helyieknek, hanem az egész országnak fontos - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára az idén 100 éves helyi csokoládégyártás történetét feldolgozó kötet bemutatóján Szerencsen. Vitályos Eszter hozzátette: a múltban többször is kiderült, hogy az itt élő emberek képesek biztosítani a térség prosperitását. Példaként hozta fel, hogy a Tokaj-Hegyalját sújtó filoxéra válságra jött válaszul a cukorgyártás beindítása, majd az első világháború és Trianon után indult el a szerencsi csokoládégyártás. Kiemelte, "mindkettő egy súlyos krízis helyzetre adott pozitív válasz volt: alapítani és teremteni kell, szervezni és támogatni. Gyárat kell alapítani, munkahelyet teremteni, képzéseket szervezni és vállalkozókat támogatni".
Az államtitkár kiemelte, hogy Szerencsnek a cukor és csokoládégyártás mindent jelentett: a munkát, a megélhetést és a biztonságot. Hangsúlyozta, hogy az idei, centenáriumi évben, június 8-án megnyílt Édes évek – A szerencsi csokoládégyártás 100 éve (1923-2023) című kiállítás, valamint a most megjelent, A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című könyv "nem csak azért fontos, mert megörökíti a múltban történeteket. Hanem ezért, mert megmutatja, mennyire fontos, hogy a gyárakban felhalmozódott szellemi tudás, a szakmai hagyományok tovább éljenek".
Rámutatott: a szerencsi csokoládégyártás története nagy jelentőséggel bír az egész nemzet számára, mert kiváló példát ad arra, hogy a munka szeretete, az innováció és a találékonyság a magyar emberek fontos jellemzője.
Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a szerencsi csokoládé a helyiek számára nagy büszkeséget jelent, és az egész nemzet identitásához hozzátartozik, generációkat kapcsol össze. A képviselő hangsúlyozta, Majoros Judit A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című kötetében összegyűjtött emlékeket, tudást tovább kell adni. Koncz Zsófia kiemelte még, hogy Szerencsen fontos szerepet tölt be az édességkészítő képzés, amelyet szeretnének továbbfejleszteni, és egy élelmiszeripari tudásközpontot létrehozni.
Majoros Judit a kötetben kétéves kutatás eredményei alapján tárja az olvasók elé a gyár minden eddiginél részletesebb történetét. A könyv bemutatja, milyen hatással voltak a gyárra a nagy történelmi sorsfordulók, a nagy gazdasági világválság az 1930-as években, valamint milyen hatást gyakorolt rá a 2. világháború. Az államosítást követő nehéz éveket az 1960-as évek virágzása követte, amikor világszerte népszerű lett a Szerencsen gyártott édesség. A rendszerváltozás után az első privatizációk során a szerencsi gyár az élelmiszeripari óriás, a Nestlé tulajdonába került, majd egy idő után a csokoládégyártás hagyományát a Szerencsi Bonbon Kft. vitte tovább.
A kötet megjelenését Szerencs Város Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programja támogatta.
(MTI)
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Legolvasottabb
Leállították a karácsonykor eltűnt úszók keresését
Karácsonyi sokk: elvitték az orbitális nagyságú főnyereményt
Provokáció vagy véletlen? Lengyel vadászgépek árnyékként követték az orosz felderítőt
Sorra érkeznek a panaszok, teljes a káosz: eltűnnek a csomagok, a pénz sem kerül vissza
Hiába mentek utcára a fuvarozók, egy tollvonással pontot tett az ügy végére a kormány
Üzenetet küld az állam a betegeknek: új szabály jön az EESZT-ben, ennek sokan nem fognak örülni
Nyugdíjasok figyelem: itt a bejelentés, ekkor kapnak pénzt 2026-ban
Csilliárdokat keresnek ezek játékosok – ők lettek 2025 leggazdagabb sportolói
Őrült tempó: rekordhosszúságú hálózat, szédítő sebességek