Több tízezer forinttal, egyes esetekben akár 80 ezerrel csökken a Dél-pesti Centrumkórházban dolgozó védőnők fizetése és más kórházakban is visszavágják a védőnők javadalmazását. 

Az egyik érintett küldte el az erről szóló szerződése részletét az ATV Híradónak, melyben a kórház elismeri, hogy nincs pénze az eddigi bér kifizetésére. A televízió birtokába jutott  bérpapír szerint

2024 szeptember 01. napjától munkáltatói döntésen alapuló juttatása visszavonásra kerül, az Intézet költségvetési fedezet hiányában a továbbiakban nem tudja biztosítani.

Az ügyben az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Dél-pesti Centrumkórház sem reagált az ATV megkeresésére.

Van aki a béremelés ellenére is kevesebbet kap

Amit eddig az önkormányzat kiegészített bérkiegészítést, azt egyből elvették, a cafeteriánkat elvették, úgyhogy elég sok mindent elvettek tőlünk, vagy beleépítettek az alapbérbe” – fogalmazott a bérpapírját a televíziónak eljuttató védőnő. 

Szalainé Pintér Boglárka, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) védőnői alapszervezetének vezetője szerint

rengeteg védőnő végzi úgy jelenleg a feladatát az országban – Budapesten és az elhanyagoltabb, nehezebb körülmények között lévő megyékben is –, hogy a minimumfeltételeknek, tehát a rendeletben meghatározott minimumfeltételeknek, a tanácsadói felszereléseknek nem felel meg.

A védőnői rendszert tavaly nyáron átszervezték, a fenntartó pedig az önkormányzatok helyett az állam lett. Bár a védőnők alapbérét növelte a kormány, a korábbi önkormányzati bérkiegészítéseket fokozatosan elkezdték megszüntetni a kórházak. A FESZ több olyan védőnőről tud, akinek az alapbéremelés ellenére nem nőtt a havi keresete.

Egy félreértelmezett jogszabály miatt bukták a védőnők a béremelést

Sok esetben a munkáltatók a pótlékokat beleépítették az alapbérbe, ezt pedig úgy tekintették, mint egy béremelést, holott ez a dolgozónak semmi többletet nem jelent, mondta Soós Adrianna, a szakszervezet elnöke.