A hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében május 2-án megjelent az Országos Főállatorvos új határozata, amely átmenetileg lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben.
Az engedményt a magyar élelmiszergyártókat segítendő az ukrán háború okozta alapanyaghiány miatt hozták meg, a háború ugyanis Európa-szerte zavart okozhat az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve jelentős áremelkedést hozhat bizonyos alapanyagoknál. A gyártóknak komoly többletköltséget jelentett volna az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje - olvasható a Tudatosvaraslo.hu-n.
Ebben az esetekben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nébih felé is be kell jelenteniük az érintett termékeiket és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat.
A bejelentéseket a vásárlók a Nébih oldalán követhetik, ahol már meg is jelentek az első bejelentett összetevő változások.
Az érintett termékek listája:
- a Szegedi Paprika Zrt. 35 darab konzerve:
- a REÁL Rakott káposzta 400g,
- a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g,
- az aro Húsgombóc paradicsomos szószban 400g,
- a Penny Babgulyás sertéshússal 400g.