Az elmúlt években számos élelmiszer és kapcsolódó termékcsoport áfáját csökkentette a kormány: a sertéshús (egész, vagy félsertés 2014-től, meghatározott részek, például comb, karaj, tarja 2016-tól), a baromfihús, a tojás, a friss tej (2017-től), a hal, a sertés belsőség (2018-tól), a vendéglátás (két lépésben, 2017-től, majd 2018-tól) kulcsa mind csökkent.
A szakportál a KSH adatait összevetve mutatta meg, hogy miként olvadt el az árcsökkenés, amelyet egyébként a kereskedők többsége a kulcs mérséklését követően átengedett a vásárlóknak - írja a Blokkk.com.
Kapcsolódó
A sertéshús ára példásul 2016 januárjában az egy hónappal korábbihoz képest 15,3 százalékkal csökkent. Idén januárban viszont - 2015 végi bázison - a különbség már csak 3,9 százalék.
A baromfihús ára 2017 januárjában 12,9 százalékkal csökkent 2016 decemberéhez viszonyítva. Most januárban a különbség 11,2 százalék, vagyis a különbség minimális.
A tojás esetében durva változást látni. 2017 januárjában 5,6 százalékos volt a mínusz, most 39,7 százalékkal drágább. Erről itt írtunk részletesen.
Ezek mögött zömmel mezőgazdasági okok állnak, vagyis nem a boltosok mohósága - írja a Blokkk.com, hozzátéve, hogy egyáltalán nem jártunk rosszul. A bolti ár és a feketézés még magasabb lett volna az áfakulcs csökkentése nélkül.
A kép forrása: Shutterstock.