A magyar háztartások 3004 milliárd forintot helyeztek el látra szóló és folyószámlabetét formájában a hazai bankokban novemberben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikájából.

Ez az összeg több mint 50 milliárd forinttal magasabb annál, mint amennyi pénz októberben vándorolt a bankokba és közel 600 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit. Novemberben mérföldkőhöz érkezett az újonnan lekötött forintbetétek állománya is, amely kevesebb, mint 400 milliárd forintot (399) tett ki, 30 milliárddal kevesebbet, mint egy hónappal korábban.

A lekötött betétek állományának csökkenése érthető, hiszen a szerződésekben szereplő átlagos kamatláb 1,04 százalék volt a 11. hónapban, ennél pedig sokkal magasabb hozamokat lehet elérni más befektetési formákkal. Nem csoda, hogy például a befektetési alapok állománya az MNB monetáris lazításának kezdete óta komoly növekedésnek indult, aki pedig jól választott komoly hozamot érhetett el vele. A teljes lakossági forintbetét-állomány az október végi 5810 milliárdról 5887 milliárdra emelkedett.

Nem nőtt a hitelfelvételi kedv

A lakossági hitelfelvételi kedv kis mértékben csökkent az előző hónapokhoz képest. Fogyasztási hitelből 23 milliárdot helyeztek ki a bankok, lakáscélra pedig 34 milliárdot. Ez utóbbi elmarad az előző hónapok szintjétől. Az egyéb hitelek állománya 5,7 milliárd volt novemberben, szintén kevesebb, mint a korábbi hónapokban.

A lakáscélú hitelek átlagos kamatlába 5,64 százalék volt, míg a fogyasztási és egyéb hiteleknek 7,75. Ezek minimális csökkenést jelentenek az előző hónapokhoz képest. A háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 49,1 milliárd forinttal csökkent.