A tárca közleménye szerint a hatályban lévő rendelet azt írja elő, hogy a Duna vízhőmérséklete a paksi blokkok hűtővizének kibocsátási pontjától folyásirányban számított 500 méteres szelvényben nem haladhatja meg a 30 Celsius-fokot.

Ennek betartása érdekében már 29,5 fokos vízhőmérsékletnél is sávosan csökkenteni kezdi a teljesítményét az erőmű, a részleges visszaterhelésre pedig tavalyelőtt egyszer, tavaly pedig már két alkalommal is szükség volt júliusban és augusztusban, 22-72 órányi időtartamban.

Az Energiaügyi Minisztérium kiemeli, hogy a klímaváltozás miatt az időjárási körülmények egyre többször vezethetnek a nyári hónapokban a határérték elréséhez, főként akkor, ha a vízállás alacsony. Ezt a hatást erősíti az is, hogy az atomerőmű üzemelésének kezdete óta a Duna maximális hőmérséklet átlaga közel 3 fokkal emelkedett.

Mint írják, a július eleji extrém hőség idején rendkívüli terhelésnek volt kitéve a hazai villamosenergia-rendszer, a hónap közepén megdőlt a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs, értéke a 7 gigawattot is meghaladta, időnként pedig csak a belföldi áramtermelési és az importlehetőségek teljes körű mozgósításával lehetett a fogyasztási igényeket fedezni.

A most társadalmi egyeztetésre bocsátott rendeletmódosítás lehetővé tenné, hogy a vízhőmérsékleti határértéket változatlanul hagyva, ellátásbiztonsági okból kivételesen, esetileg túl lehessen lépni.

Ehhez az energiaügyi miniszter hozzájárulását adja, amellyel egy időben az atomerőmű üzemeltetőjét vízvédelmi intézkedések végrehajtására szólítja fel – írják. Hozzáteszik, a módosítási javaslattal a környezet- és természetvédelmi szempontok figyelembevétele mellett hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az áramellátást garantáltan fennakadásoktól mentes legyen. 

Paks II.: megvan a szerkezetépítés első magyar alvállalkozója

A Paks II. projektben még 2022 júliusában kötött szerződést egymással a fővállalkozó orosz Roszatom és a Titan-2 JSC Concern az 5-ös blokk nukleáris szigetének és turbina-létesítményeinek komplett kivitelezési munkálataira.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.