Az árvíz során az épületanyag nagy mennyiségű vizet vesz fel, mely a magas vízaktivitású gombák elterjedéséhez vezet. A vízigény alapján ugyanis más penészgomba fajokra számíthatunk egy enyhébb nedvesedés esetén, mint a tartós átázást követően. Az árvizek után Stachybotrys, Chaetomium, Ulocladium, Trichoderma, és Aureobasidium gombanemzetségek jelenhetnek meg, melyek allergiát és asztmát okozhatnak.

A penész eltávolítását ne magunk végezzük, ha allergiásak vagyunk valamelyik penészgomba-fajra. E munkát ne végezzék 12 év alatti gyermekek, idősek, várandósok, valamilyen immunrendszert gyengítő alapbetegségben illetve légúti megbetegedésben szenvedők. Ez utóbbiak végig tartsák készenlétben a gyógyszereiket - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.

A penésztelepek eltávolítását követően jöhet a lemosás és a fertőtlenítés. A takarítás során legyünk elővigyázatosak. Ne keverjük a különféle tisztítószereket. A fertőtlenítőszerek elpusztítják a penészgombát, de nem akadályozzák meg, hogy ismét megjelenjen a gombatelep. A végső megoldás csak a teljes kiszáradással érhető el.

Az ÁNTSZ kiemeli, hogy az árhullám nem csak az ingatlanokban megjelenő penészedés miatt okozhat gondot az allergiásoknak. A folyó által lerakott hordalék, illetve a lepusztított talaj ideális feltételeket biztosít a parlagfű elszaporodásának. Ezért ennek irtására is külön figyelmet kell szentelni.