A tárgyalás célja az volt, hogy letisztítsuk a terepet a holnapi döntéshozatal előtt - mondta Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján miután fél 12-kor találkozott José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel találkozott.

A magyar miniszterelnök az informális találkozót azzal indokolta, hogy áttekintik a két fél között "nyitva lévő ügyek állását".

Több sajtóértesülés szerint döntő lehet a szerdai nap, amikor is a biztosok tanácsának ülésén napirenden lesznek a magyar kötelességszegési ügyek. Ez annyit jelent, hogy a biztosi testület szerdán dönt arról, mik legyenek a következő lépések a Magyarországot érintő kötelezettségszegési eljárásokban, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggodalmait illetően.

Magyarország ellen több eljárás is folyik, amelyből a héten három kerül a középpontba: a kötelezettségszegési eljárások a jegybanktörvény, az adatvédelmi törvény és a bírák korai nyugdíjazása.

Közel az áttörés

Orbán Viktor most optimistán nyilatkozott a hvg.hu szerint. Mint ahogy azt már korábbi nyilatkozataiban is kemelre, most is megjegyezte a miniszterelnök: abban egyetértettek Barossóval, hogy a megoldott ügyek száma meghaladja a megoldatlan ügyekért. Hangsúlyozta, hogy a túlzottdeficit-eljárásban közel az áttörés, napok legfeljebb hetek kérdésesok és a magyar kormány között.

Orbán kijelentette, hogy elhárultak az IMF-tárgyalások elől az akadályok, ám azt hogy ezt mire alapozza, azt nem árulta el a hvg.hu szerint. Csak annyit mondott, hogy hétfőn bemutatott konvergenciaprogramot mind az üzleti, mind a politika otthon és külföldön pozitívan fogadta.

Az IMF-hitel feltétléül szabott jegybanktörvényről azt mondta, számos kérdésben, így a PSZÁF és az MNB összevonásában engedtek. Ugyanakkor két olyan kérdés is van, ami nem tisztázott: az eskű kérdése és a jegybankelnök fizetésének kérdése. Orbán kijelentette, hogy mindkettőhöz ragaszkodnak, utóbbihoz azért, mert "a kormány, az üzleti világ szereplői, nép között egységesen osszuk meg a terheket". A kormányfő szerint ezért ezt az ügyet Brüsszel fogja az Európai Bíróság elé vinni. Reméli, hogy megóvja az álláspontunkat Luxembourgban.

Szijjártó: a kormány folytatja a biztató előrehaladást

A sajtótájékoztatót követően a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter által jegyzett közlemény szerint a miniszterelnök tájékoztatást adott az Európai Bizottság elnökének a tárgyalás alatt álló ügyekben képviselt kormányzati szándékokról. Ebben a szóvivő leszögezi, hogy "a Magyar Nemzeti Bank ügyében a kormány gyorsan és egészében meghozza az eddig megküldött megoldási javaslatoknak megfelelő intézkedéseket, mint ahogyan azt a már megkezdett parlamenti vita is bizonyítja". Ehhez hozzáteszi: "a kormány tovább folytatja a korábban megkezdett és biztató előrehaladást mutató konzultációt az Európai Központi Bankkal az általa felvetett, de az Európai Bizottsággal fennálló jogvitákban nem szereplő kérdésekről".

Szijjártó közleménye szerint az adatvédelmi hivatallal és a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban felmerült vitás kérdések többsége sikeresen lezárult, "már csak két jogvita maradt fenn, melyekkel kapcsolatban a kormány tudomásul veszi, ha azok lezárására az Európai Bíróság eljárásában kerül sor. Az ott megszülető döntéseket a kormány gyorsan és egészében végrehajtja".

A miniszterelnök ismételten biztosította az Európai Bizottság elnökét, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét semmi sem veszélyezteti - áll a közleményben, ami azt is hozzáteszi: a kabinet gyorsan és egészében végrehajtja a Velencei Bizottság által javasolt azon lépéseket, melyeket a kormány elfogadott. Ezt a szándékot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is megerősítette az Európa Tanács főtitkárának írott levelében - hansúlyozza Szijjártó.

"A fennmaradó nyitott kérdésekben tovább folytatjuk a konzultációt az Európa Tanács intézményeivel" - áll a közleményben.