Ha a mostani brutálisan magas gázárak hosszú távon fennmaradnak, akkor az európai gazdaság zsugorodását Magyarország sem fogja elkerülni. Ha a helyzet normalizálódik, akkor még lehet erre esély – mondta a Világgazdaságnak Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője.

Ez a második negyedéves GDP-adatok alapján nem lehetetlen, főleg azok után, hogy nagyon sok országgal szemben a technikai recesszió szempontjából a magyar gazdaságnak van egy negyedév előnye.

Az április–július közötti időszak alatt a magyar gazdaság 6,5 százalékkal bővült éves szinten, a magyar növekedés 2,5 százalékkal haladta meg az EU átlagát. Ha Magyarországnak valóban sikerülne kivétellé válnia, abban a magas beruházási ráta és a kedvező munkaerőpiaci helyzet játszhatja a főszerepet.

Az állam helyett a háztartások?

A költségvetés konszolidációja következtében az állami beruházások dinamikája lassulni fog a következő hónapokban, helyette egyre inkább a háztartások energetikai célú beruházásai válhatnak dominánssá. Az építőipar új rendelései júniusban ugyan alacsonyak voltak, az ágazat rendelésállománya így is kiemelkedően magas.

Kell a pénzt!

Ahhoz, hogy a magyar gazdaság lokális kivételként növekedjen egy recessziós európai környezetben, mindenképpen meg kell állapodni az Európai Bizottsággal az uniós forrásokról - mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A kivételes helyzet feltételezi, hogy a külső gazdasági környezet romlását a belső tényezők, mint a fogyasztás vagy a beruházások képesek kompenzálni.

A fogyasztásban azonban ma már egyre kevesebb potenciál van, hiába van még reálbér-emelkedés. Emellett ha lesz is megállapodás, ott maradnak kockázatok, ha leáll a német vagy a francia ipar az energiaellátási problémák miatt. Az a magyar ipart is magával rántaná.