A Fitch Ratings június 18-án közzétette legfrissebb jelentését az Eximbankról. 

A nemzetközi hitelminősítő ismét megerősítette az Eximbank hosszú- és rövid lejáratú adós ’BBB/F-2’, vagyis befektetésre ajánlott besorolását. A Fitch közleménye alapján az Eximbank elsőbbségi fedezetlen kötvényeinek minősítése szintén ’BBB’ lett.

A pénzintézet nemzetközi minősítése a Magyar Állam összes forrásbevonást lefedő, és az EXIM törvényben rögzített készfizető kezessége miatt pontosan megegyezik a Magyar Állam mindenkori minősítésével.

A Fitch véleménye szerint a pénzügyi intézmény számára rendelkezésre álló állami finanszírozás mértéke elegendő mozgásteret biztosít a tervezett hitelállomány-növekedéshez. A bank hozzáférése a nemzetközi tőke- és pénzpiacokhoz, a magyar pénzügyi szektor magas likviditása, valamint a bank hosszú távú finanszírozási profilja pedig korlátozza az esetleges refinanszírozási nyomást. A 18,8 százalékos tőkemegfelelési mutató továbbra is jelentős puffert biztosít a szabályozói minimumkövetelmény felett.

Az Eximbank tavalyi évre vonatkozó pénzügyi beszámolói szerint a bővülő hitelezésnek köszönhetően 2023-ban a bank mérlegfőösszege több mint 74 százalékkal 3642 milliárd forintra emelkedett, hitelállománya 50 százalékos növekedéssel megközelítette a 2500 milliárd forintot az év végére.

A hitelfolyósítások összértéke tavaly közel 1444 milliárd forint volt, így a 2022. évi folyósítások két és félszeresét is meghaladta.

A nemzetközi piacokon Magyarországgal szemben továbbra is töretlen volt a bizalom 2023-ban, amelyet az Eximbank tavalyi két kiemelkedően sikeres kötvényaukciója igazol. A pénzügyi intézmény 2023 tavaszán 1,25 milliárd dollár értékben hajtott végre sikeres devizakötvény-kibocsátást, amely a Magyar Állam kibocsátásait leszámítva az egyik legnagyobb ilyen jellegű tranzakció volt a magyar tőkepiacok történetében. Ősszel pedig 1 milliárd euró értékben értékesített a pénzintézet kötvényt a nemzetközi tőkepiacokon több mint 10 év után.

Megérkezett a friss hitelminősítői döntés

A Fitch Ratings is elmondta véleményét a magyar gazdaságról péntek este közzétett jelentésében.