A konvergenciaprogram céljáról a volt pénzügyminiszter azt mondta: fő célja, hogy megmentse Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás szankcióitól. Békesi László szerint a programban kormány belátja, hogy a következő két évben a potenciális gazdasági növekedés legfeljebb két százalék körül alakul a korábban várt 4-5 százalék helyett.

Az egykulcsos adó bevezetése arra az illúzióra épült, hogy ezzel plusz nettó jövedelemforráshoz juttatják a felső réteget, amely majd részben vásárlásaival a fogyasztást növeli, részben beruház, részben a vállalkozások feltőkésítésével fog hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez, ami később az adócsökkentés miatti kieső bevételeket pótolni fogja - magyarázta a korábbi pénzügyminiszter.

Békesi szerint nyilvánvaló, hogy ez így nem működik. Ugyanakkor a kieső bevételeket valamiből pótolni kell, mert ellenkező esetben tovább nő az adósság és a deficit.

Lényegében ennek az alapjaiban elhibázott gazdaságpolitikának a toldozgatása-foltozgatása zajlott az elmúlt két esztendőben, aminek az a következménye, hogy az Orbán-kormány a saját maga által kitűzött látványos gazdasági célokat nemcsak hogy nem tudta teljesíteni, de mindegyiktől lényegesen elmaradt - fogalmazott a volt pénzügyminiszter.