Miközben a vegyi anyagok nélkülözhetetlenek a mindennapi életben, egy bizonyos részük komoly veszélyt jelenthet az emberi egészségre, illetve a környezetre. Az ipari felhasználás mellett ide tartozik sok háztartási tisztítószer, a különböző festékek, lakkok, ragasztók, műanyagok, fertőtlenítő, növényvédő és rágcsálóirtó szerek. Veszélyesek lehetnek a különböző fémek (pl. higany, ólom, nikkel) vagy például egyes, a szépségápolás alapanyagául szolgáló összetevők is.

Gyorsan és lassan is hathat

Bizonyos vegyi anyagokkal való mérgezés azonnal jelentkezik, de vannak olyanok is, amelyek károsító hatásukat csak lassan, ismételt vagy folyamatos érintkezés esetén fejtik ki. A következmények ez utóbbi esetben is súlyosak lehetnek: allergia, bőrbetegség, asztma, a nemzőképességet vagy utódokat károsító hatás, vagy akár rákos megbetegedés kialakulása. A nem fertőző betegségeknél 10-ből 9 esetben kimutatható, hogy kialakulásukban valamilyen kémiai hatás (is) szerepet játszott. Ezért fontos, hogy ismerjük a kémiai anyagok összetételét, tulajdonságait, és az egészségre gyakorolt hatását.

Az ÁNTSZ kiemeli, nem csak az ipar, de a lakosság is felelős a veszélyes anyagok tárolási, felhasználási és ártalmatlanítási útmutatóinak betartásáért.

Az európai uniós jogszabályokkal összhangban a veszélyes anyagokra és keverékekre szigorú előírások vonatkoznak. Az úgynevezett REACH rendelet a vegyi anyagok regisztrálását, értékelését, engedélyezését és korlátozását igen szigorúan szabályozza, amelyről az elmúlt évben félezer vállalkozás kapott tájékoztatást.