A kulturális államtitkárság új programja értelmében bevinnék a kis postákat a művelődési házakba. Erről a Sonline.hu beszámolója szerint kaposvári sajtótájékoztatóján beszélt Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára.

Azt mondta,

a Magyar Postával való együttműködés keretében új típusú partnerprogram indul, és a közművelődési intézmények munkatársainak átcsoportosításával ott is működhet postai szolgáltatás, ahol másként megszűnt volna.

Az államtitkárság azt a tájékoztatást adta, hogy elkezdték felmérni a települések igényeit az új típusú szolgáltatásra.

A portál somogy vármegyei körkérdésére kiderült, hogy Csökölyben és Kiskorpádon például az önkormányzat épületébe költözött a helyi posta, ám azt még nem tudni, mi lesz a sorsa a vései postának. 

„Már megkeresett minket a Magyar Posta, hogy vegye át az önkormányzat a működtetést, de a mi hivatalunk olyan pici, hogy ott nincs erre hely” –  mondta Bertók László vései polgármester.

Arra a felvetésre, hogy egy új elképzelés szerint a művelődési házba kerülhetne a posta, óvatosan reagált.

„Ha adnának pénzt egy munkatárs alkalmazására, működhetne. Nálunk az ott dolgozó kolléga nemcsak közművelődési feladatokat lát el, hanem millió más feladata is van, ennél több munkával nem terhelhetjük” – tette hozzá.

Göllében is felmerült a postabezárás, a polgármester információi szerint gazdaságtalan működésre hivatkozik a tulajdonos.

„Pedig úgy tudom, nem megy rosszul, ráadásul nálunk a környéken nincsen posta” – mondta Novák Márk polgármester. Kiemelte: az új partnerprogram, amely a művelődési házzal vonná össze a postát, lehet hogy az ő gondjukat is megoldaná. Igaz, erről még elég keveset tudnak a kistelepülések vezetői.