Csökkenő hiánypálya - kedvező államháztartási (áht) folyamatok - ezzel a címmel hívott össze szerda reggel fél 10-re sajtótájékoztatót a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca az előre kiadott menetrend szerint szerdán 16 órakor közli a decemberi, így a teljes 2015-ös államháztartási hiányadatot, ám láthatóan Varga arra készül, hogy már holnap fontos bejelentést tegyen.

Tavaly kifejezetten jól teljesített (volna) a magyar államháztartás, ha a kormány nem balhézik össze Brüsszellel. Ugyanis a növekedési és adóbevételi többleteknek köszönhetően a hiánypálya a tervezetthez képest mintegy 500 milliárd forinttal alacsonyabb lett. Ugyanakkor Brüsszel felfüggesztett több száz milliárd forintnyi uniós támogatás kifizetését, amit a magyar állam így saját zsebből előfinanszírozott - szerencsére volt miből. Az elmaradó pénzek egy részét az év utolsó heteiben az EU átutalta, de több százmilliárd vélhetően 2016-ra csúszik át - ami viszont az idei költségvetési folyamatokat tehermentesítheti.

Míg nem volt kérdéses, hogy a hiányt a 2015-ös áht-kormány kordában tudja tartani, az államadósságnál a léc komolyan rezeg - bár a meghívó azt sejteti, hogy sikerült a 2015-re betervezett 0,1 százalékpontos adósságcsökkentés. A tervek szerint ugyanis mintegy 2,7 százalékos növekedés mellett az államadósságot a GDP 76,1 százalékára kellett csökkenteni.

A léc azért rezgett mert a kieső brüsszeli forrásokat a kormány többleteladósodással teremtette elő, ami viszont felfele tolta az államadósságot. Igaz, "nagy szerencséje" is volt a kormánynak a devizaadóssággal: a devizaadósság mértékét december 31-es hivatalos MNB euróárfolyammal kell számolni, az ominózus időpontra 313,12 forintra csökkent az euró árfolyama. A dolog érdekessége, hogy az év utolsó napjaiban alig járt 314 forint alatt az euró.