A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) honlapján Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár által jegyzett tájékoztató szerint 2013. június 15-éig és szeptember 5-éig az iskolák még módosíthatják tankönyvmegrendeléseiket, igaz, "kizárólag mennyiségi szempontból − a beiratkozások és a létszámváltozások függvényében, amelyekről a Könyvtárellátó részletesen egyeztet a tankönyvkiadókkal". A tankönyvek árát viszont legkésőbb holnap kell kifizetni. A többletről vagy deficitről azonban nem rendelkezik a rendelet. Arról viszont igen, hogy júliusig a kiadók a Kello központi raktáraiba szállítják a megrendelt tankönyveket, augusztusban pedig a Kello kiszállítja az iskoláknak a csomagokat.

Az új rendszer nagy próbája, azaz az átalakított tankönyvterjesztés vizsgája csak most következik. Az első megrendelések után a Kellónak meglehetősen rövid idő állt rendelkezésére az adatok összesítésére, hiszen a kiadók is csak júniusban tudták meg, hogy mennyi tankönyvet kell legyártatniuk és eljuttatniuk a Kello raktáraiba július közepéig. Ez minden korábbinál nagyobb időprés alá helyezte őket a gyártás során. A zökkenőmentes iskolakezdés legfontosabb feltétele pedig, hogy az átalakított tankönyvterjesztési rendszer szeptemberig biztosan eljuttassa az iskolákba a névre szóló, egyéni tankönyvcsomagokat. Szakértők szerint így nem kizárt, hogy hibás kiadványok kerülnek majd az intézményekbe, a későbbi újranyomás pedig több milliárd forintba kerülhet az államnak (Napi Gazdaság, 2013. március 27.).

Az új rendszerben "monopolhelyzetbe" került állami Könyvtárellátó az eddigi átlagos 12 százalék helyett a nem kis példányszámú tankönyvek esetében 20 százalékot kap, ami − szakemberek szerint − a tankönyvárak emelkedését eredményezi. A Kello kiadásai nagyjából 1,5 milliárd forintra rúgnak, miközben a kiadói jutalékokból − a tankönyvpiac tavalyi értékéből kiindulva − nagyjából 2-3 milliárd forint bevétele származhat. A különbséget − a Kello hivatalos álláspontja szerint − majd "eljuttatják az iskoláknak, hogy abból a könyvtáraikat fejleszthessék". A Napi Gazdaság a Kellót többszöri megkeresés ellenére sem érte el.