A minimálbér 92 ezer forintra emelése nem fedezi a munkavállalók többletkiadásait. Az adójóváírás kivezetése talán még beleférne, de az egészségügyi járulék emelésével 500 forintos mínusz keletkezik a nettó keresetekben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gaskó István. A Liga Szakszervezetek elnöke hozzátette: nem tudni, hogy a javasolt öt százalékos béremeléssel mi lesz.

A tervek szerint a kormány felkéri a munkaadót, hogy kompenzálja a nettó keresetcsökkentést, de ennek módja még nem ismert - emlékeztetett a szakszervezeti vezető. Kifejtette: az egyik verzió szerint a munkaadó felülvizsgálja a béreket, a másik szerint pedig a munkavállalóknak az adóbevallásban írják jóvá a kieső pénzt. Ez utóbbi nem járható út, mivel 1,3 millió embert érint az intézkedés, de ennyien nem fognak az adóhivatalhoz elmenni pár ezer forintért - vélekedett Gaskó István.

Ha a munkaadók nem tudják kitermelni a minimálbér emelésének forrását, és a kompenzációk sem segítenek, akkor ez a döntés valószínűleg foglalkoztatás-csökkenéshez fog vezetni - emelte ki a Liga Szakszervezetek elnöke.

Gaskó István szerint a munkaadók arra számítanak, hogy bár 18 százalékos lesz a minimálbér emelése, az 5 százalék feletti részt kompenzációban visszakapják, bár ezt még nem mondta ki senki. A kormány részéről egyelőre kapkodás látszik - vélekedett a szakszervezeti vezető, aki szerint az előterjesztő sem tudja, mi lesz a kompenzációval.

Szerdára akarja tisztázni a kormány a helyzetet. A munkavállalói oldal azt szeretné látni, hogy a jogszabály-változások ellenére a nettó kereset ne csökkenjen, sőt az inflációt is követni kellene - fejtette ki.

A kormány olyan mértékben támogatja a középosztályt, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben elviselhetetlen és indokolatlan - hangsúlyozta Gaskó István, kiemelve, hogy megengedhetetlen a jövedelmek átcsoportosítása, és ezzel az alacsony keresetűek megint rosszul járnak.