A 27 uniós tagállamban 2022-ben eddig minden hónapban kevesebb gáz fogyott, mint amit a korábbi években megszokhattunk.

Magyarországon ez a folyamat kicsit később indult meg. A G7 által összegyűjtött napi forgalmi adatok alapján január-februárban is csak minimális mértékben csökkent a hazai gázfogyasztás, márciusban és áprilisban pedig még nőtt is. Ennek az egyik magyarázata egész biztosan az, hogy itthon a lakosság az év első felében még nem szembesült az energiaárak emelkedésével.

Miközben az európai háztartások tavasszal az áramért átlagosan már 45 százalékkal fizettek többet, mint egy évvel korábban, a földgázszolgáltatás pedig közel duplájára drágult, addig itthon nem változtak a díjak.

Augusztus elején azonban elszakadtunk a korábbi trendektől Magyarországon. Ekkor már túl voltunk a rezsiemelésen, így a fordulat akár ennek is lehet hatása, ám mivel ez még egyértelműen nem fűtési időszak, sokkal valószínűbb, hogy az ipari fogyasztók alkalmazkodását láthattuk. Ettől kezdve pedig az idei felhasználás már nem ment vissza a korábban megszokott szintre, sőt, ahogy beléptünk a fűtési szezonba, egyre jobban elmaradt tőle.

Az elmúlt hónapokban egyértelműen kevesebb gázt használunk, mint amennyit a hőmérséklet indokolna.

- írja a lap.