2024 januárjától június végéig mindössze 4,37 milliárd köbméter földgáz fogyott Magyarországon, míg 2022 első hat hónapjában több mint 5,7 milliárd köbméter volt ez a mennyiség. Az idei első félévben a megelőző esztendő azonos időszakához képest 6,5 százalékos volt a csökkenés– derült ki az Energiaügyi Minisztérium közleményéből.

A Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) az MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló összegzése szerint a földgáz esetében két év alatt összesen 23,3 százalékos volt a mérséklődés. Ennek nagyobbik hányada tavalyra esett: 

2023 első felében több mint 1 milliárd köbméter gázt takarítottak meg a gazdasági szereplők és a lakossági felhasználók, nagyjából fele-fele arányban.

Az idei első félévre kimutatott további mintegy 300 millió köbméteres csökkenésnek viszont már kétharmada származott a háztartásoktól.

2021-hez képest is kevesebbet fogyasztunk 

Az első féléves adatok nemcsak a megelőző két esztendő azonos mutatóinál alacsonyabbak, 2024 január-júniusában elfogyasztott gázmennyiség még a 2021-es féléves adattól – 4,6 milliárd köbméter – is elmarad.

Magyarország egymást követő két időszakban teljesítette felül az uniós előírást a gázfogyasztás visszafogásában. Az előző öt év átlagához képest a tagállamoknak 15 százalékkal kellett kevesebb földgázt használniuk.

A tavalyi után hazánk idén is, már áprilisra elérte a kötelező szintet meghaladó, 20 százalékos megtakarítást.

A kötelező feltöltési ütemtervet jelentősen megelőzve július elejére több mint háromnegyedükig teltek meg a hazai gáztárolók. Így a magyarországi létesítményeknek már a négyötödét foglalja el a betárolt több mint 5 milliárd köbméter földgáz.

A tárca közleménye szerint a gazdaság újraindulásával nőhet a vállalkozások energiaigénye , de az elért fogyasztáscsökkentés nagyobbik hányadát hosszabb távon is megőrizhetőnek látják.