Megkezdődött a Hotel Gellért teljes körű, műemlékvédelmi előírások mentén zajló felújítása, írja a turizmus.com. A szálloda egyébként 2027-től Mandarin Oriental Gellért néven üzemel majd.

A szállodában az előzetes tervek szerint 134 vendégszobát, köztük 34 lakosztályt alakítanak ki, három kiemelt belső teret – a Lobby-t, a Duna termet és a Gobelin termet – pedig nagyrészt eredeti pompájának megfelelően rekonstruálják majd a múzeumi archív fotók és tervek alapján. 

A belső terek kialakításáért Alexander Waterworth Interiors Ltd. londoni belsőépítészeti stúdió felel. 

A beruházás célja az épület teljes felújítása mellett az, hogy olyan új funkciókat is integráljanak, amelyek hozzájárulnak a szolgáltatások körének bővítéséhez és minőségi javításához, visszahozva az épület „aranykorát”.

A Hotel Gellért felújítása egyszerre jelenti az értékmentést és az értékteremtést

– mondta Kecskeméthy Zoltán, a fejlesztést végző BDPST Ingatlanfejlesztő ügyvezető igazgatója.

A szálloda üzemeltetője a nemzetközileg elismert, felsőkategóriás hoteleket üzemeltető Mandarin Oriental Group lesz, a cégcsoportot a CNBC amerikai hírtelevíziós csatorna első helyen rangsorolt a Legjobb luxury hotel brandek listáján 2023-ban. 

A felújítás első szakaszában a DVM Group, mint generálkivitelező a nem szerkezeti bontásokat és alapozásmegerősítési munkálatokat végzi el. A szálló értékmentése a munkálatok előtt megtörtént, a berendezési tárgyak és burkolatok egy része értékesítésre, illetve múzeumokhoz került, továbbá adományként ajánlották fel különböző intézmények számára. Az összes bontott anyagot a vonatkozó előírásoknak megfelelően kezelik.