Az iskolakezdés most fokozottan nagy kihívást jelent a családok számára a jelenlegi gazdasági helyzetben, ráadásul a tanszerek ára, az albérleti díjak, és a tandíjak költsége is emelkedett az elmúlt évekhez képest.  

Az iskolás korú gyermeket nevelők közül még mindig kevesen használják ki az egészség- és önsegélyező pénztárakat, amelyek a kiadások könnyítéséhez nyújthatnak segítséget – hívja fel a figyelmet a Grantis pénzügyi tanácsadó.   

A pénztári megtakarításból ugyanis finanszírozhatóak az iskolakezdés leggyakrabban felmerülő költségei, ráadásul a megtakarítás után 20 százalék szja-jóváírást, legfeljebb 150 ezer forintot visszakapnak a pénztártagok évente.

Tankönyv, lakhatás, ruházkodás, sporteszközök

A szülők a saját megtakarításukból minden tanévben jogosultak beiskolázási támogatás igénybevételére a pénztáraknál. A támogatás mértéke megegyezik az aktuális minimálbér összegével, azaz idén 266 800 forint igényelhető gyermekenként.

Az általános- és középiskolában tankönyvekre, tanszerekre és ruházatra fordítható ez az összeg: 

  • A tankönyvek mellett a kötelező olvasmányokat is el lehet számoltatni (óvodások esetén a logopédiai füzeteket is). 
  • A támogatás felhasználható a tolltartó, az írószerek, a füzetek és a mappák beszerzésére, de drágább dolgok is kihozhatók belőle, mint például az iskolatáska, a számológép, a rajzeszközök és a technikai doboz összeállítása. 
  • A ruházkodáshoz, például a pólók, a pulcsik, a nadrágok, a kabátok és a cipők megvásárlásához. 
  • Amennyiben a gyermek zene-, vagy sporttagozatos iskolába jár, akkor igazolás ellenében akár hangszereket vagy sporteszközöket is lehet venni.

A tanévkezdési támogatás főiskolás vagy egyetemista gyermekre is igényelhető 25 éves korig. Az összeget fordíthatjuk például tandíjra, kollégiumi vagy albérleti díjra. 

Előre kell gondolkodni

A pénztáron keresztül idén augusztus 15-től jövő év június 30-ig finanszírozhatják a szülők az iskolai kiadásokat, tehát nem csak a tanév elején, hanem év közben is használható. 

Arra viszont érdemes figyelni, hogy az adóvisszatérítést csak a befizetett szja-ból kaphatják vissza a szülők, a megtakarításnak pedig az igénylést megelőzően legalább 180 napig a pénztári számlán kell lennie, és csak utána használható fel iskolai kiadásokra.

Az igénylőlap mellé csatolni szükséges az iskolalátogatási és a családi pótlékra való jogosultság igazolásának másolatát,

valamint a számlákat a kiállítástól számítva 120 napon belül el kell juttatni a pénztárhoz.

Már több mint 1 millió tag van

Az egészség- és önsegélyező pénztárak egyre népszerűbbek: idén már 1 millió 155 ezerre emelkedett a tagok száma, azaz legalább minden tizedik magyar használja.

Idén összesen 15,8 milliárd forint értékben részesültek adóvisszatérítésben a tagok.