Márciusban egy letört ágylétra darabjával próbálták kibontani zárkájuk falát a fogvatartottak Győrben. A szökési kísérletet időben észlelték, így az elítélteknek esélyük sem volt a szökésre – idézte fel az esetet Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kommunikációs főosztályvezetője.

Hozzátette: a szökési kísérlet után indult belső vizsgálat megállapította, hogy az 1910-es években épült győri börtön annyira leromlott műszaki állapotban van, hogy a biztonságos fogva tartás feltételei nem biztosíthatók teljes körűen.

Ugyanakkor a vizsgálat azt is feltárta, hogy az épület annyira korszerűtlen, hogy felújítása, átalakítása, a megfelelő biztonságtechnikai eszközökkel történő felszerelése aránytalanul magas költséggel járna.

„Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a mára már elavult műszaki megoldások jelentősen növelik a rendkívül költséges üzemeltetést: az ingatlan nem szigetelt, régi nyílászárókkal, korszerűtlen fűtés-, víz- és villamos hálózattal rendelkezik. A mindössze 165 ember fogvatartására szolgáló intézet nem éri el a büntetés-végrehajtási szervezet elhelyezési kapacitásának egy százalékát sem, üzemeltetési költségei mégis vetekszenek a nagy börtönök rezsijével”

– mondta el Makula György, aki azt is megosztotta, hogy az intézetet néhány hónapon belül kiürítik, és a fogvatartottakat más börtönökbe szállítják át. A győri börtön munkatársait pedig más intézményekben fogják tovább foglalkoztatni, a leghelyükhöz lehető legközelebb eső helyszíneken.

Az ezredes egyúttal arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy Csengeren épp egy 1500 ember befogadására képes, új okosbörtön épül, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: nem titkolt céljuk, hogy az intézet Európa legkorszerűbb, első high-tech börtöne legyen.

Börtönreform: jönnek a kutyák és a sokkolók

Megreformálják a börtönök szakmai protokollját januártól. Az új intézkedések azt a célt szolgálják, hogy megelőzhetővé váljon egy támadás vagy egy börtönlázadás. Ennek keretében olyan eszközöket is bevetnének a fegyintézetekben, amelyekre korábban nem volt példa.

A részletekről ITT írtunk bővebben.