A korábbi években megszokott 800-900 ezer tonnás gyümölcstermés helyett az idén 500 ezer tonna várható, emiatt drágábbak lesznek a gyümölcsök, köztük a cseresznye a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara előrejelzése szerint.
A szervezet emellett készített egy összeállítást arról, hogy kedvezőtlen terméskilátások ellenére miért érdemes cseresznyét enni.
- A cseresznye 78-82 százaléka víz, ezért az egyik legjobb szomjoltó a nyári melegben, de érdemes figyelni arra, hogy az édesebb fajták szénhidráttartalma magas lehet.
- Fokozza a szervezet védekezőképességét.
- A cseresznyében az A-, a B1-, a B2-, a B6- és a C-vitaminból van jelentős mennyiség, ezáltal erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet, és gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatása is van.
- Antioxidáns-tartalmának köszönhetően a cseresznye csökkenti a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, és hatékony lehet az érelmeszesedés ellen is.
- A cseresznyében található bioflavonoidok elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket, így lassítják az öregedést, segítik megóvni a bőr feszességét, üdeségét.
- A magas melatonin (alvási ciklust irányító hormon) tartalma miatt a cseresznye rendszeres fogyasztása hatékony az álmatlanság ellen és elősegítheti az alvást.
- A cseresznyében található kálium biztosítja az izmok zavartalan működését, segít megelőzni az izomgörcsöket, és csökkenti az edzés, rendszeres sportolás utáni izomfájdalmat. Emellett ízületi megbetegedések megelőzésére és a reuma enyhítésére is hatásos.
- A cseresznyefogyasztással kedvezően befolyásolja a szervezet hormontermelését és hormonegyensúlyát.
- A cseresznyeszárból tisztító, vízhajtó, méregtelenítő tea készíthető, amely a tüdő, valamint a gyomor számára jótékony hatású, míg magja összetörve fogyasztható és a szívizomzatot erősíti.
- A cseresznye vitamin- és nyomelemtartalmának hála természetes módon növeli az energiaszintet.
További részletek