Júniusban a DataHouse adatai szerint 8492 import használt személyautó kapott hazai rendszámot, ami a leggyengébb havi forgalmat jelenti idén. Eközben a belföldi autók adásvétele csúcsot döntött a múlt hónapban.

2024 első félévben átlagban havi 9 ezer használt személygépjárművet importáltunk, ami szinte pontosan megegyezik a tavaly ilyenkor tapasztalt értékkel.

A belföldi autók adásvétele az elmúlt hónapokban rekordot döntött, május végéig mintegy 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban – írja az Azénpénzem.hu

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója elmondta:

a Covid-időszak előtti években havi átlagban még 13 ezer használt autót hoztak be külföldről. Azóta évről évre fokozatosan esett vissza a volumen. A legjelentősebb csapást nem is járvány, hanem a chip- és alkatrészhiány okozta, amelynek hatására külföldön is megnőtt a kereslet a használt autók iránt.

Halász Bertalan szerint ez drágulást okozott, amivel a használtjármű-import  elvesztette a belföldi beszerzéshez viszonyított árelőnyét.

Ismét nyílik az olló

2023-ra korábbi csúcsáról csaknem harmadával esett vissza a behozatal, amely azóta is ezen a szinten stagnál.

A nyugati autópiacokon ismét nyílik az olló az új és a használt járművek árai között, ami javuló esélyeket biztosít a hazai vásárlók számára, akiknek a reáljövedelme a statisztikák szerint növekedésnek indult.

Azonban mivel a kereslet növekedése csak bizonyos késéssel követi a jövedelmi pozíciók javulását, másrészt a forint euróhoz viszonyított gyenge árfolyama miatt 2024 második felében is csak visszafogott: néhány százalékos bővülésre lehet számítani a használt autók behozatalában.

A legnépszerűbb márkák

Az év első felében importált járművek közül a következő márkák voltak a legnépszerűbbek:

  1. Volkswagen (a teljes behozatal 12,6 százaléka)
  2.  Opel (8,8 százalék)
  3. Ford (8,7 százalék)
  4. Audi (6,7 százalék)
  5. BMW (5,8 százalék)
  6. Mercedes (5,6 százalék)

A használtautó-import mennyisége 2024 első félévében összesen 53775 volt, ami 0,5 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 53491-es értéket.

Ebben az időszakban 63331 volt az újautó-eladások száma, ami 11,9 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 56594-es mennyiséget.