Tavaly 83 aktív befektetési projektet és 70 megkeresést kezelt a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) - mondta Kerekes György elnökhelyettes. Az aktív befektetési projektek száma mostanra 100 fölé emelkedhetett. A projektek elsősorban a járműipar, elektronika, szolgáltatóközpontok területét, illetve a logisztikát és az élelmiszeripart érintették.

A befektetők származási országa nagyban diverzifikálódott, Nyugat-Európa, Észak-Amerika és a Távol-Kelet mellett az első ötbe került India, de jelentős érdeklődést tapasztaltak például Braziliából is.

Kerekes szerint az új típusú befektetők jelentősen eltérnek a korábban megszokottól, sokkal több kisebb projektet hajtanak végre a sok esetben akár családi tulajdonú, nemzetközi szinten közepesnek mondott cégek, amelyek a válságot átvészelték, fejlesztéseiket pedig általában saját forrásból hajtják végre. A tapasztalatok szerint ezek a cégek kiemelten igénylik a magyar beszállítói háttér meglétét, ezért a HITA is kiemelt feladatának tekinti ezt a területet - tette hozzá Kerekes.

Hatezer új munkahely a horizonton?

A befektetők 24 pozitív döntést hoztak, összesen több mint 900 millió euró értékben, mindez közvetlenül mintegy hatezer munkahelyet (a beszállítói láncon keresztül közvetetten pedig ennek 5-6 szorosának) létrehozását jelenti. Kerekes szerint a kis- és középvállalatok exportfejlesztése a megszokottnál direktebb segítséget igényel, a hivatal ehhez igyekszik új utakat keresni. Az elnökhelyettes szerint erre jó példa a nemrégiben Magyarországra látogatott azerbajdzsáni delegáció, amely elsősorban agrártechnológiai cégeket látogatott meg Magyarországon, három nap alatt 5 szerződést írtak alá, mintegy kétmillió euró értékben.

Kerekes a nemrégiben elfogadott külgazdasági stratégia kapcsán elmondta, a keleti nyitás nem egyenlő a Kína felé fordulással, és bár az ország nem megkerülhető, a régióban máshol is nagy sikereket érnek el a magyar vállalkozások.

A HITA tavaly májusban vette át az egyedi kormánydöntésen alapuló támogatások közreműködő feladatait, a hivatal 13 ilyen beruházást kezelt (ez a pozitív döntések felét jelenti), amelyek összesített volumene meghaladta a 210 milliárd forintot, közvetlenül mintegy 4500 új munkahelyet teremtettek.