A magyar miniszterelnök szombaton, Tusványoson bejelentette, hogy 2025-ben megduplázzák a családi adókedvezményt. Orbán Viktor ehhez annyit tett hozzá: erre valószínűleg két lépésben kerül sor, de mindenképpen egy év alatt.

A családi adókedvezmény alapvetően a gyereküket nevelő szülőknek jár, legkorábban a magzat 91 napos korától legkésőbb addig, amíg a gyerek leérettségizik. Az adókedvezmény összege a gyerekek számától függ:

  • egygyermekes családok esetén 10 ezer forint,
  • kétgyermekes családok esetén 20 ezer forint,
  • három vagy többgyermekes családok esetén 33 ezer forint. 

Ha az adott dolgozónak van megfelelő mértékű adóalapja, akkor a havi nettó fizetése 10, 40, vagy 99 ezer forinttal lesz magasabb a gyerekei után elszámolva, a jelenlegi információk szerint jövő év végére. 

A duplázás következtében a családi adókedvezmény összege éves szinten:

  • egy gyereknél 120 ezerről 240 ezerre;
  • két gyereknél 480 ezerről 960 ezerre;
  • három gyereknél 1,188 millióról 2,376 millióra növekszik.

Ennyivel járhatnak tehát jobban ezek a háztartások, már ha rendelkeznek akkora adóalappal, amibe ez egyáltalán belefér.

Egy ilyen intézkedés hatására évente több százezer forint extra maradhat a családok zsebében, amit a kormány reményei szerint minél nagyobb arányban elfogyasztanak, így támogatva a gazdasági növekedés helyreállását.

A kormány eredeti számításai szerint 2024-ben a családi adóalap-kedvezmény 318-323 milliárd forint (2024-es büdzsé mellékletének 46. oldala) lehet – állapította meg a Portfolio, egyben hozzátették: a családi adókedvezmény duplázásával mintegy 240 milliárd forinttal járna rosszabbul a költségvetés, vagyis ennyi maradna pluszban az érintett családok zsebében.