Májusi elemzésében az Erste Bank felvázolja az új nemzetgazdasági miniszter eddig kommunikált fő céljait és a jegybank növekedési hitelprogramjának lényegét. Az új jegybanki ösztönzés kapcsán a legtöbben attól féltek, hogy a bankok nem fogják vállalni 2 százalékos marzs mellett a hitelezést, azonban az Erste elemzői kiemelik, hogy a statisztika szerint jelenleg is 3 százalék körül van az új kkv-hitelek kamatmarzsa, ezért szerintük valamilyen megállapodásra hajlani fognak a bankok a jegybankkal. Ugyanakkor szerintük az eddig bejelentett méretek mellett a program mindössze 0,1-0,2 százalékos extra növekedést hozhat a magyar gazdaságnak.

Az Erste szakemberei szerint az április közepén publikált magyar konvergencia program jóval reálisabb a korábbi előrejelzéseknél, de továbbra is tartalmaz kockázatokat. Az igazán komoly pozitív meglepetés az volt, hogy a kormány nem jelentett be további intézkedéseket, pedig a pénzügyi tranzakciós adó bevételei az első hónapokban elmaradtak a várttól. A minisztérium közlése szerint a későbbiekben elképzelhető változás, ha a tendencia folytatódik - emeli ki az elemzés.

Az osztrák bank szerint nyilvánvaló, hogy a magyar kormány három fő célja a növekedés ösztönzése, a hitelesség javítása és a magyar kockázati prémium csökkentése, ami szerintük lassú folyamat lesz. Emellett az MNB részéről az látszik, hogy a lehető legalacsonyabbra szeretnék vágni az alapkamatot, ebben a támogató nemzetközi környezet is segíthet.

Az Erste szerint a nemzetgazdasági minisztérium vélhetően arra számít, hogy az idén 4 százalék környékére csökken a hosszú magyar kötvények hozama. Emlékeztetnek rá, hogy egy hónap alatt 6,5 százalékról 5,3 százalékra esett a tízéves hozam, szerintük a következő hónapokban elképzelhető további lassú csökkenés. Ez kedvező hatással lehet a magyar eszközök árazására, emellett a beruházásokat is élénkítheti.