Amikor az ügyfél az internetbankban rányom az utalás gombra, egy megbízást küld a bankjának, és ezzel lényegében egy szerződés jön létre, amelyben az ügyfél engedélyezi, hogy az általa meghatározott összeget a bankszámlájáról a megjelölt kedvezményezett bankszámlára áthelyezzék. Ebben az esetben 

NEM ÍRÓDIK TÉNYLEGES SZERZŐDÉS, AMI PAPÍR ALAPÚ, ÉS ALÁ KELL ÍRNI, DE EKKOR IS SZERZŐDÉSNEK SZÁMÍT A MEGBÍZÁS.

A banki rendszerek a megbízások befogadásakor automatikusan megvizsgálják, hogy a kedvezményezett számlaszáma formailag megfelel-e az előírásoknak, de azt nem ellenőrzik, hogy a megadott számlaszámot és tulajdonosát helyesen tüntettük-e fel, mivel ezzel az információval csak a kedvezményezett bankszámláját vezető hitelintézet rendelkezik – írja a Dívány.hu.

HA EGY ELRONTOTT SZÁMLASZÁM VÉLETLENÜL CSAKUGYAN LÉTEZIK, ÁTCSÚSZIK A BANKI ELLENŐRZÉSEN, ÉS AZ ELUTALT ÖSSZEG EGY IDEGEN SZÁMLÁJÁRA KERÜL ÁT.

Mit lehet tenni?

Ha tévesen egy létező számlára kerül az utalás, legjobb minél gyorsabban jelezni a tévedést a banknak, és kérni, hogy vegye fel a kapcsolatot a téves utalást kapott bankszámla tulajdonosával (bankon belüli utalás esetén) vagy a kedvezményezett bankkal a visszautalás érdekében (bankon kívüli műveletnél).

EBBEN AZ ESETBEN NEM JÁR VISSZA AUTOMATIKUSAN AZ ELUTALT ÖSSZEG, 

ugyanis a tévesen megadott bankszámla tulajdonosa dönt arról, hogy visszaadja-e a kapott pénzt. Ha igen, akkor a visszautalandó összegből valószínűleg levonja a visszautalás őt terhelő díját.

Ha a tévesen elutalt összeget a kedvezményezett nem akarja visszautalni, jogi úton meg lehet próbálni annak a visszaszerzését, ugyanis ez jogalap nélküli gazdagodásnak minősül. Ebben az esetben fizetési meghagyást lehet hagyni neki, ha pedig az sem elégséges, akár bíróságig is lehet vinni az ügyet.

Ha ilyen történik, akkor a banktól kell kikérni a nevét és a címét, hiszen 

TÉVES UTALÁS ESETÉN EZ NEM SZÁMÍT A BANKTITOK MEGSÉRTÉSÉNEK, 

tehát a magánszemély nevét és címét kiadhatja a bank. Ha pedig egy vállalkozáshoz érkezett a téves utalás, akkor annak a bankszámla száma nyilvánosan elérhető a cégadatok között.