Az új Széchenyi terv nyertes megújuló energiás pályázatainak keretében összesen 11,5 megawatt névleges csúcsteljesítményű napelemet telepítenek önkormányzati és állami intézmények, valamint kisvállalkozások. A kedvezményezettek ezzel közel 14 gigawattóra elektromos energiát termelnek és 11 900 tonna szén-dioxid megtakarítást érnek el évente - hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár kedden, a Halápon létesülő napelempark átadásán.

A beruházó EURÓ-ÉPKER Építőipari Kft. 164,2 millió forintos támogatást nyert el fotovoltaikus rendszer telepítésére. A park 2016 darab napelemet foglal magában, a névleges összteljesítménye meghaladja a 450 kilowattot, ami éves szinten 600 000-650 000 kilowattóra megújuló energia termelését teszi lehetővé.

Az államtitkár kiemelte, hogy a legfrissebb adatok szerint 151 új napelemes projekt indul az Új Széchenyi Terv zöldgazdaság-fejlesztési fejezetén belül. A megítélt támogatás mértéke megközelíti a 7 milliárd forintot. A napelemek átlagos beépített teljesítménye 75,9 kilowatt, a legnagyobb, Szegeden megépülő fotovoltaikus energiatermelő rendszer teljesítménye meghaladja a 2,5 megawattot.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2010 végén a magyarországi napelemek beépített kapacitása nem érte el az 1 megawattot sem. A napenergián alapuló villamosenergia-termelés 2010-ben 0,85 gigawattóra volt, ami a teljes megújuló alapú villamosenergia-termelésnek csupán 0,029 százalékát jelenti. A támogatott napelemes projektek megvalósulása esetén, a beépített villamos kapacitás a 2010-es évihez viszonyítva tizenháromszorosára növekszik majd.

Befejeződött az új támogatási rendszer előkészítése. Az államtitkár beszámolt arról, hogy várhatóan október végén tárgyalja a kormány a megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított villamosenergia kötelező átvételi rendszerének koncepcióját (METÁR). Az új átvételi rendszer technológia-típusonként, méretkategóriánként differenciált átvételi árat kíván bevezetni.