A végtörlesztéssel megszüntetett százhatvanezer szerződéshez képest nem tűnik kiemelkedően magasnak a felügyelethez benyújtott panaszok nyomán elindított célvizsgálatok száma. Főleg olyan adósok tettek bejelentést, akik szerint a hitelintézet hibájából vagy - a számukra indokolatlan - banki költség nem sikerült végtörleszteniük. Az egyik, a felügyelet által meg nem nevezett bank pusztán azért utasított el jó pár adóst, mert a folyamat elején nem nyújtották be a végtörlesztési szándékot jelző formanyomtatványt. Az ezzel kapcsolatos PSZÁF-vizsgálat még folyamatban van.

A felügyeletet tavaly október óta több mint tízezer fogyasztó kereste meg a végtörlesztéssel kapcsolatosan levélben, személyesen, telefonon. A pénzügyi felügyelet ezek nyomán a fogyasztók szélesebb körét érintő helytelen gyakorlatok gyanúja miatt eddig 19 esetben kezdett célvizsgálatot, az egyedi fogyasztói problémákat jelző ügyek kapcsán pedig további 67 alkalommal indult vizsgálat.

Az ellenőrzések során vizsgálták az alkalmazott formanyomtatványok tartalmát, a nyomtatványokban rögzített esetleges jogszabálysértő feltételeket, a végtörlesztéshez kapcsolt költségek mértékét. Kiterjedt a hatóság figyelme a végtörlesztéssel kapcsolatos igazolás, vagy a jelzálogjog törlésére vonatkozó engedély határidőben történő kiadására, a deviza alapú hitelek mellett a devizában folyósított hitelek végtörlesztésének gyakorlatára, a kedvezményes árfolyam alkalmazásával kapcsolatos jogosultság elbírálására, tekintettel a kölcsön folyósításakor alkalmazott árfolyam mértékére.

A közelmúltban a PSZÁF 6 intézményt érintően témavizsgálatot is indított a beérkezett fogyasztói jelzések alapján. Számos ügyfél sérelmezte ugyanis, hogy végtörlesztésük annak ellenére hiúsult meg, hogy minden előfeltételnek megfeleltek, minden szükséges igazolást benyújtottak, s a kívánt fedezet (ami lehetett akár ugyanattól a hitelintézettől sikeresen igényelt forinthitel is) rendelkezésre állt.  A PSZÁF a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés kapcsán végzett és már lezárt ellenőrzései során eddig több, mint 68 millió forintnyi fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.

A január végi adatok alapján a végtörlesztésben 26,6 százalékot tett ki a kiváltó forinthitelek, mint források aránya.