A kampányfinanszírozás átalakításával kapcsolatos részleteket a KDNP-s Rétvári Bence ismertette szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón. Ezek szerint az állam az egyéni képviselőjelölteknek és a listát állító pártoknak is biztosít támogatást, mégpedig úgy, hogy a választókerületi jelöltek egymillió forintos költségvetési támogatásra lesznek jogosultak az államkincstártól egy kártya formájában, amelyről készpénzt nem vehetnek majd fel. Az a párt pedig, amely minden választókerületben állít jelöltet, maximum csaknem 600 millió forintot kaphat.

A kiadásokkal szigorúan el kell majd számolni. A politikus példaként említette, hogy aki nem kapta meg a szavazatok legalább két százalékát, annak kamatostul vissza kell fizetnie a felvett állami támogatást. Változnak az adományelfogadási szabályok is, amelyek értelmében más államtól, belföldi és külföldi jogi személytől, külföldi természetes személytől és névtelen adományozótól nem lehet támogatást elfogadni.

Több ponton is változik az új választási eljárási törvény egyebek mellett jogvédő szervezetek javaslatai alapján. Újdonság, hogy az idén szeptember 1-je utáni időpontra már nem lehet majd időközi országgyűlési képviselőválasztást kitűzni - közölte Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Transparency International, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és más jogvédő szervezetek felvetései alapján a kormánypártok azt javasolják, hogy a levélben szavazók névjegyzékére és a külképviseleti névjegyzékre feliratkozók számáról naponta frissülő, nyilvános adatok jelenjenek majd meg. Emellett a Nemzeti Választási Bizottság tagjai és a nemzetközi megfigyelők nemcsak betekinthetnek majd a névjegyzékbe, hanem összevethetik azt más dokumentumokkal. Lehetővé teszik minden országos listát állító pártnak azt is, hogy további öt szakértőt delegáljon, akiknek ugyancsak lehetőségük lesz a szavazatszámlálás ellenőrzésére - ismertette Gulyás Gergely. Hozzátette, hogy változik a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők szavazatának ellenőrzése is.