Hétfőtől már csak a Magyar Államkincstárnál (MÁK) nyithatnak a szülők Start-számlát gyermekeik részére, sőt, ha elégedetlenek a bankoknál kezelt babaszámlákkal, a szolgáltatók között már nem válogathatnak, csak egy, a MÁK-nál vezetett számlára vezethetik át az eddigi megtakarításokat.

A babakötvény néven ismertté vált életkezdési támogatást 2006-ban vezették be, az ezután született gyermekek eleinte 40 ezer, majd 42 500 forintot kaptak az államtól, amit meghatározott feltételek mellett a szülők tovább gyarapíthattak.

A szülők eddig évente maximum 120 ezer forinttal gyarapíthatták a Start-számlák egyenlegét, amihez az adott évi befizetés 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb 6 ezer forintos állami támogatást is kaphattak. Mostantól kezdve viszont a befizetési korlát eltűnik, a szülők és a hozzátartozók bármekkora összeget félretehetnek már a gyerek számára, az állami támogatás maximuma azonban nem nő. Szintén újdonság, hogy most már a 2006 előtt született gyerekek számára is nyithatnak a szülők Start-számlát a kincstárnál, a nagyobb gyerekek ugyan a 42 500 forintos életkezdési támogatást nem fogják megkapni, de az évi 10 százalékos, maximum 6 ezer forintos állami támogatásra ők is jogosultak.

Az államkincstárnál vezetett Start-számlák az újonnan életbe lépett jogszabályok szerint leginkább egy kizárólag állampapírokkal feltölthető tartós értékpapírszámlára emlékeztetnek majd. Mivel kincstári számlákon elvileg bármilyen állampapír, így a mostani magas infláció mellett igen magas kamatot fizető Prémium Magyar Államkötvény is elhelyezhető, így Start-számla vonzó befektetés lehet.

Igaz, a megtakarításhoz legkorábban csak a gyerek nagykorúvá válása, de legalább háromévnyi megtakarítás után lehet hozzáférni, a felhalmozott összeget pedig csak meghatározott célokra (például családalapítás, tanulmányok finanszírozása, pályakezdés lakhatás) lehet felhasználni.