A kormány a Miniszterelnökség rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített keretéből 200 millió forint átcsoportosítását rendelte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) számára a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria épületeinek és kiállítótereinek megújítására - derül ki a ma megjelent Magyar Közlönyből. A kormány ugyanakkor felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy tegyen javaslatot legfeljebb 450 millió forint biztosítására a Szépművészeti Múzeum 2013 őszén tervezett Caravaggiótól Canalettóig - Két évszázad itáliai festészetének remekművei című kiállításának megrendezéséhez.

A kormány korábbi döntése szerint a Nemzeti Galéria beolvad a Szépművészetibe, s a létrejövő Új Nemzeti Galéria - más közgyűjteményekkel együtt - a 2018-ra elkészülő Múzeumnegyedben kap majd helyet az Ötvenhatosok terén. A múzeumprojekt tervezett költsége a Városliget rekonstrukciójával együtt 120 milliárd forint, amelynek nagy részét uniós forrásból teremtenék elő.

A rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretből csoportosítanak át 25,3 millió forintot az Emmi határon túli kulturális feladatok támogatási keretének javára, amelyből a Felvidék középkori templomait és azok szárnyasoltárait bemutató könyvsorozat kiadását segítik.

A kormány egy harmadik határozatában a Nemzeti Jogszabálytár működtetéséhez csoportosít át hét minisztérium fejezetéből összesen 379,4 millió forintot. A vidékfejlesztési, honvédelmi, belügy-, külügy-, nemzetgazdasági, nemzeti fejlesztési és emberi erőforrások minisztériumoktól egyformán 54,2-54,2 millió forintot vonnak el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) számára. A KIM tavaly nyáron indította el a nemzeti jogszabálytárt az njt.hu weboldalon, ahol - a Magyar Közlöny oldalával ellentétben - szabadon kereshető mindenféle magyar jogszabály.