A válaszból kiderül, hogy melyek a további elképzelhető lépések - jelentette ki a kormányszóvivő azzal kapcsolatban, hogy a kormány hajlandó-e engedni ezekben a kérdésekben. Emlékeztetett arra, hogy kedden a kormány beterjesztette a korábban elfogadott jegybanktörvényt érintő módosításokat az Országgyűlésnek. Ezek a törvénynek azokat a pontjait módosítanák, amelyeket az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárásban kért Magyarországtól - tette hozzá.

A módosítások öt kérdést érintenek, a jegybanki vezetők fizetését és az alaptörvényre leteendő esküt nem - közölte a kormányszóvivő. Ezekről a kérdésekről a bizottság kiegészítő információkat kért a magyar kormánytól - tette hozá.

A módosító indítványokat a kormány már március közepén elkészítette, de azért csak most kerültek a parlament elé, mert előtte elküldték az Európai Központi Banknak (ECB) véleményezésre. Az ECB a múlt héten tette közzé, hogy elfogadja a magyar kormány módosító javaslatait - mondta Giró-Szász András.

Az ECB múlt csütörtökön közzétett jogi szakvéleményében nyugtázta, hogy a magyar hatóságok egyes kérdésekben - például az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának lehetőségével kapcsolatban - az ECB korábbi észrevételei alapján jártak el. Ugyanakkor az MNB döntéshozó testületei tagjainak fizetésére vonatkozó jogszabályok kapcsán kifogásolta, hogy nem vették figyelembe az ECB korábbi szakvéleményeiben az MNB pénzügyi függetlenségére vonatkozó megállapításokat.

Szakértők megdöbbentek

Az Index a törvénymódosítás benyújtását követően azt írta, hogy a módosítás lényegében figyelmen kívül hagyta az ECB egyes aggályait. A hírportál által megkérdezett szakértők pedig úgy reagáltak a hazai és az európai jegybankoknál az MNB-ről szóló jogszabályok kedden parlament elé terjesztett módosításaival kapcsolatban, hogy komoly meglepetésként érte őket és mélységesen meg voltak döbbenve.