A fiatal férfi ellen már korábban is indult már büntetőeljárás. Végül 2022 novemberében született meg az ötlete, hogy az egyik közösségi oldal adok-veszek alkalmazásában motorkerékpár, autó, quad, jetski, bobcat és egyéb munkagépek eladására vonatkozóan tesz fel hamis hirdetéseket – olvasható a Somogy Vármegyei Főügyészség sajtóközleményében. 

A vádlott három ismerősét is bevonta a csalássorozatba (köztük egy testvérpárt is), akik saját  bankszámlájukon fogadták a sértettektől érkező utalásokat, majd a nekik ígért részesedés levonását követően készpénzben felvették és átadták a vádlottnak.

A férfi a módszer segítségével 166 sértettet ejtett át, néhány ezer forinttól egészen 850 ezer forintig terjedő összegeket  csalt ki, összesen 15 millió forint kárt okozva. A kaposvári rendőrök 2023 júliusában végül őrizetbe vették a férfit, akinek letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte. 

Az ügyészség végül a terjedelmes bűnügyben a Kaposvári Járásbíróságon emelt vádat, amelyben a fiatal férfival, illetőleg a neki 59 csalásban segédkező tárásaival, és egy másik (felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt álló) szintén bűnsegédként közreműködő férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetést és közügyektől való eltiltást rendelt el, míg a negyedik vádlott esetében felfüggesztett  szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Támogatja az internetes csalókat a mesterséges intelligencia

Már a legújabb technológiákat is bevetik a kiberbűnözők az adataink ellopására. A mobilbankolók mellett a gamerek sincsenek biztonságban.
Bővebben--->