Az iskolakezdés sok szülő számára rémálom. A  beiskolázási költségeken alig-alig lehet spórolni. Pedig a beiskolázási támogatással 50 ezer forintot is lehetne fogni a költségeken, mégis kevesen ismerik az egészségpénztár nyújtotta lehetőséget, mondta Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 

A gyerekek beiskolázása bizony drága, az Erste által készített felmérésből kiderül, hogy a legtöbben gyermekenként 20 és 50 ezer forint közötti kiadással kalkulálnak, de a megkérdezettek 26 százaléka szerint a költségek a 100 ezer forintot is elérhetik.

Pénztárcagyilkos az iskolakezdés

Az iskolakezdés a válaszadók 69 százalékának érezhető anyagi terhet jelent, és 6 százalék nyilatkozott úgy, hogy a minimumot sem tudja előteremteni tanév elején a gyermeke számára.

Nem csak az közoktatásban tanulók tanszerei, ruhái használódnak el, de a felsőoktatásban tanulók nagy részét is még a szüleik támogatják, albérletet, tandíjat vagy kollégiumi díjat fizetnek.

Több város és a főváros önkormányzatai is támogatják az iskolakezdést készpénzzel vagy utalvánnyal, és a családtámogatások is korábban érkeznek. 

Az Erste felmérése alapján a megkérdezettek 45 százaléka már jóval az iskolakezdés előtt elkezd félretenni a költségek fedezésére, hogy amikor meg kell vásárolnia a szükséges eszközöket, azt már különösebb megterhelés nélkül tehessék meg. De akinek van  egészségpénztári megtakarítása az a pénztárból minden évben gyermekenként a havi minimálbér összegét költheti el a beiskolázás költségeinek fedezésére.

Ez 2024-ben 266 800 forint, amelyből óvodás, általános- és középiskolás gyermekeknek tanszerek, ruhák vásárolhatók, illetve főiskolai, egyetemi hallgatók tandíja, kollégiumi vagy albérleti díja fizethető.

Ennek előnye, hogy az egészségpénztári befizetések 20 százaléka adóvisszatérítés formájában visszaigényelhető, ezért ez valódi megtakarítást jelent a beiskolázás költségein. Ez pedig jelenleg 53 360 forint.
 
Az egészségpénztárból csak akkor lehet iskolakezdésre költeni, ha az erre szánt összeg már legalább 180 napja a pénztárban van, és a jogosultságunkat is igazolnunk kell. Ez tehát igényel némi előre tervezést és előzetes takarékoskodást. Így ugyanakkor valóban jóval kisebb teher lesz megvásárolni az iskolakezdéshez szükséges eszközöket.

A vásárlást is jól kell időzíteni, hiszen az iskolakezdési szolgáltatás keretében csak augusztus 15. és július 30. között kiállított számlákat számolhatunk el. A számlákat itt gyűjteni kell, nem vásárolhatunk tehát közvetlenül az egészségkártyánkkal.

Az egészségpénztári számla összegét a gyógyszerektől a babaápolási, napvédő és gluténmentes termékekig sok mindenre elkölthetjük. A befizetések után járó adóvisszatérítés összege pedig évente akár 150 ezer forint is lehet.