Hiába kerül gyerekenként minimum 40 ezer forintba a tanévkezdés Magyarországon, a családoknak az állam csak annyit segít, hogy néhány nappal korábban utalják a szeptemberi családi pótlékot, aminek az összege ráadásul 2008 óta változatlan. A környező országokban azonban bőkezűbb az állam a családokhoz, írja az Eduline.hu.

Szeptember 2-án kezdődik a 2024/2025-ös tanév, így a korábbi évekhez hasonlóan augusztus 23-án utalják a szeptemberi családi pótlékot.

  • 1 gyerekre: 12 200 Ft (egyedülálló szülő esetén 13 700 Ft);
  • 2 gyerekre: 13 300 Ft gyerekenként (egyedülálló szülő esetén 14 800 Ft gyerekenként);
  • 3 vagy több gyerekre: 16 000 Ft gyerekenként (egyedülálló szülő esetén 17 000 Ft gyerekenként);
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyerekre: 23300 Ft (egyedülálló szülő esetén 25 900 Ft);
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos nagykorú személyre: 20 300 Ft. 

Még ha az adókedvezményt is hozzáadjuk - ami nettóban egy- illetve két gyerek esetében plusz 10 ezer forintot jelent - akkor sem éri el a szlovák vagy a román szintet. Az idei évben 24 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány azoknak a határon túli diákoknak az iskolakezdését, akik magyar iskolába járnak. A szülők minden gyerek után százezer forint támogatásra pályázhatnak.

Itthon a családok az önkormányzatoktól vagy a civil szervezetektől kapnak segítséget a tanévkezdéshez, általában 10-20 ezer forintos összegben, ehhez képest a környező országokban ezen felül egyszeri plusz összeg vagy pedig tanszertámogatás jár az iskolások szüleinek.

Ausztria

Ausztriában a családi pótlék mellett a 6-15 éves gyerekek szülei iskolakezdési támogatást is kapnak, amelynek összegét 2024-ben gyerekenként 100 euróról 116,1 euróra (kb. 46 ezer forint) emelték, amit a szokásos havi családi pótlékkal együtt utalnak a bankszámlára – írja az ausztriaimagyarok.info.

Az osztrák családi pótlékkal kapcsolatban 200 euró (80 ezer forint) és 232 euró között (92 ezer forint) között mozoghat. A többgyerekes családok ennél magasabb összeget is kapnak. Érdemes megjegyezni, hogy Ausztriában a családi pótlékot a gyerek 19 éves koráig igényelhetik a szülők. Azonban, ha a fiatal továbbtanul, akár a szakképzésben, akár a felsőoktatásban egyetemen, 24 éves koráig kaphatja az ellátást.

Szlovákia

Ausztriához képest Szlovákiában kevesebb támogatást kapnak a családok az iskolakezdés előtt, de például ha a gyerek most kezdi az elsőt, akkor az alap családi pótlékon felül 110 eurónyi (kb. 44 ezer forint) egyszeri családipótlék-kiegészítést kap szeptemberben, amit tanszerekre kell költeni. 

Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy Szlovákiában a családi pótlék minden gyerek után 60 euró (kb. 24 ezer forint). Ráadásul Magyarországgal ellentétben, a 25 év alatti egyetemisták, főiskolások is jogosultak a családi pótlékra.

A magyar-iskola.sk szerint nagy segítség a családoknak, hogy Szlovákiában ingyen ebédet kapnak a nagycsoportos ovódások, az alapiskolások (1-9. évfolyam), a kis gimisek, és azok a tanulók is, akik 8. osztályból felvételiztek, és a 9. helyett első évfolyamban középiskolában tanulnak.

Románia

Szlovákiához hasonlóan Romániában is tanszertámogatást kapnak a családok, azonban az 500 lejes kártya csak egy bizonyos jövedelemszint alatt jár, és ráaádásul úgy kell külön igényelni. Viszont a gyereknevelési pótlék, vagy más néven gyerekpénz, ami a Maszol.ro portál beszámolója alapján idén 36 lejjel nőtt, így havonta a gyerek 18 éves koráig 292 lejt (kb. 23 ezer forint) kapnak a családok.