Magyarország bruttó hazai terméke 2014 II. negyedévében 3,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - erősítette meg a KSH a korábbi gyorsbecslés adatát, amely akkor alaposan meglepte a prognosztákat. A KSH részletes adatai szerint az építőipar, a feldolgozóipar, valamint a mezőgazdaság teljesítménye bővült jelentősen.

Az első negyedéves 3,5 százalékos növekedési adatot 3,7 százalékra korrigálta most a statisztikai hivatal, a mezőgazdaság ugyanis jobban teljesített a korábban számoltnál.

Forrás: KSH
Kép: Napi.hu

Visszatérve a második negyedévre a 3,9 százalékos év/év bővüléshez termelési oldalon az ipar 1,6, az építőipar 0,6 és a szolgáltatások 1,2 százalékponttal járultak hozzá. A mezőgazdaság 0,2 százalékponttal növelte a GDP-t. Fogyasztási oldalon a végső fogyasztás 1,0, a bruttó felhalmozás (azaz a beruházások) 2,9 százalékponttal járult hozzá a bruttó hazai termék növekedéséhez, míg a kiviteli többletnek ebben a negyedévben nem volt hatása.

Egyre egészségesebb és kiegyensúlyozottabb a növekedés szerkezete - kommentálta az adatokat Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. Úgy látja, különösen kedvező, hogy a növekedés mellett a költségvetési egyensúlyt is sikerült megőrizni, vagyis a hiány stabilan 3 százalék alatt marad, míg a fizetési mérleg jelentős többletet mutat. További részletek az alábbi videóban.

Termelési oldal

Az ipar hozzáadott értéke 7,2, ezen belül a feldolgozóiparé 9,0 százalékkal nagyobb lett az előző év azonos időszakához viszonyítva - igaz, utóbbi némi lassulást jelent az első negyedben mért 9,7 százalékhoz képest. A feldolgozóiparon belül a közútijármű-gyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállító ágazatok teljesítménye nőtt jelentősen, ami szállítás, raktározási ág teljesítményének 4,5 százalékos növekedését is jórészt megmagyarázza.

Az építőipar teljesítménye 19,1 százalékkal emelkedett - az első negyedévi 24,4 százalék után -, ezen belül elsősorban az épületek és az egyéb építmények építése bővült.

A mezőgazdaság teljesítménye a második negyedévben 5,6 százalékkal nőtt az első negyedévi - most felfelé módosított - 2,4 százalék után.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 2,1 százalékkal bővült, ezen belül - a már említett logisztikai szolgáltatásokon túl - a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág növekedése volt
jelentős. Az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 2,2 százalékkal növekedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység
teljesítménye viszont 1,6 százalékkal csökkent, mivel egyrészt a lakáshitelezés élénkülése és az MNB növekedési hitelprogramjának hatása ellenére a hitelkereslet és az új hitelkihelyezés változatlanul alacsony szinten maradt, másrészt a biztosítók tartalékai tovább nőttek.

Felhasználási oldal

A háztartások tényleges fogyasztása 2014 II. negyedévében 1,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 2,4 százalékkal emelkedett. A háztartások fogyasztási kiadásán belül a nagy súlyú kiadási csoportok közül az élelmiszerek, a közlekedés, a szabadidő és kultúra és a lakásszolgáltatások esetében nőtt a volumen. Az élvezeti cikkek (szeszes ital, dohányáruk) körében stagnálást, az egyéb szolgáltatások esetén csökkenést mért a KSH. A magyarok külföldi fogyasztása nagyobb arányban nőtt, mint a külföldiek magyarországi fogyasztása.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 2,4 százalékkal csökkent, míg a közösségi fogyasztás 0,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet.

Ezen folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 1,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a korábbi negyedévieknél gyorsabb ütemben, 18,7 százalékkal bővült. Mind az építési beruházások, mind a gép- és berendezésberuházások volumene erőteljesen emelkedett. A nemzetgazdasági ágak döntő többségében a beruházási teljesítmény nőtt. A nagyobb súlyúak közül a szállítás, raktározás, a feldolgozóipar, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, valamint a mezőgazdaság területén jelentős bővülés történt. Az ingatlanügyletek beruházásai stagnáltak.

A bruttó felhalmozás 17,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest.

A belföldi felhasználás a második negyedévben összességében 4,3 százalékkal nőtt. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában - folyó áron - 624 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export 6,7, az import 7,3 százalékkal emelkedett.

Az áruforgalom kivitele 6,7, behozatala 8,3 százalékkal növekedett. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 6,7, az importja 1,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.