Mivel a kereskedők az idén jól mérték fel az igényeket, nem kellett az ünnep után a feltorlódott készletekkel és komolyabb árzuhanással számolniuk. Ezért egyelőre bizonytalan, hogy mekkora lesz az import primőr termékek aránya: a magyar gazdák egyre többet visznek a piacra a fólisátrakból, a vásárlók pedig keresik is a portékát.
A magyar primőr paradicsomért például kilónként 700-800 forintot is hajlandóak fizetni, mivel ízesebb, mint a 300-400 forintos spanyol vagy marokkói import. Igaz, a nagybani piacokon ennél olcsóbban is hozzá lehet jutni: a Budapesti Nagybani Piacon az első osztályú magyar paradicsom kilója 500-550 forintba kerül. A tölteni való (tv) paprika esetében hasonló a helyzet: a nagybanin például 90-120 forintba kerül a magyar paprika darabja. A piacokon és boltokban nem lehet érdemi eltérést tapasztalni az árak között.
Már árulják - a megszokottnál egy-két héttel korábban - a csomós kiszerelésű sárgarépát és petrezselyemgyökeret is: előbbi csomagja a nagybanin 120-150 forint, a kisebb piacokon pedig 160-198 forint között szóródik, utóbbié pedig - mivel jelenleg szinte csak hazai termelésből származó termék van a piacokon - csomónként eléri a 300 forintot is. Tavasszal keresett áru a csomóba kötött újhagyma: ára a nagybani piacokon 80-100 forint között, a kisebbeken pedig 90-130 forint között mozog. A hónapos retek ára már szélesebb sávban szóródik, attól függően, milyen régóta van a kereskedőnél a termék.
Míg a nagykereskedőknél csomónként 80-100 forintba kerül az első és 50-70-be a másodosztályú termék, addig a kisebb árusoknál a kevésbé finnyás vásárló vehet 40 forintért is szépséghibás, kissé sárguló levelű retket. A fejes saláta darabja a nagybanin 100-133 forint, a zöldségesektől azonban már 160-198 forint közti áron lehet beszerezni. Az újburgonya ugyancsak a szokottnál hamarabb kerül a piacokra, ára a nagybanin 450-500 forint kilónként. A kereskedők ugyanakkor tetemes árréssel dolgoznak, mert akad elárusítóhely, ahol kilóját 1200 forintért kínálják.
A magyar primőr paradicsomért például kilónként 700-800 forintot is hajlandóak fizetni, mivel ízesebb, mint a 300-400 forintos spanyol vagy marokkói import. Igaz, a nagybani piacokon ennél olcsóbban is hozzá lehet jutni: a Budapesti Nagybani Piacon az első osztályú magyar paradicsom kilója 500-550 forintba kerül. A tölteni való (tv) paprika esetében hasonló a helyzet: a nagybanin például 90-120 forintba kerül a magyar paprika darabja. A piacokon és boltokban nem lehet érdemi eltérést tapasztalni az árak között.
Már árulják - a megszokottnál egy-két héttel korábban - a csomós kiszerelésű sárgarépát és petrezselyemgyökeret is: előbbi csomagja a nagybanin 120-150 forint, a kisebb piacokon pedig 160-198 forint között szóródik, utóbbié pedig - mivel jelenleg szinte csak hazai termelésből származó termék van a piacokon - csomónként eléri a 300 forintot is. Tavasszal keresett áru a csomóba kötött újhagyma: ára a nagybani piacokon 80-100 forint között, a kisebbeken pedig 90-130 forint között mozog. A hónapos retek ára már szélesebb sávban szóródik, attól függően, milyen régóta van a kereskedőnél a termék.
Míg a nagykereskedőknél csomónként 80-100 forintba kerül az első és 50-70-be a másodosztályú termék, addig a kisebb árusoknál a kevésbé finnyás vásárló vehet 40 forintért is szépséghibás, kissé sárguló levelű retket. A fejes saláta darabja a nagybanin 100-133 forint, a zöldségesektől azonban már 160-198 forint közti áron lehet beszerezni. Az újburgonya ugyancsak a szokottnál hamarabb kerül a piacokra, ára a nagybanin 450-500 forint kilónként. A kereskedők ugyanakkor tetemes árréssel dolgoznak, mert akad elárusítóhely, ahol kilóját 1200 forintért kínálják.
További részletek