A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Az új jegybanki vezetés első döntései egyikeként megcélozta az üzemeltetési területet érintő 20 százalékos költségcsökkentést, kétéves távlatban. Bár az ingatlanüzemeltetés ma a legforróbb téma az ingatlanpiacon, egy olyan egyszerűnek látszó kérdésre, hogy vajon miként kell nekilátni egy ingatlan üzemeltetési költségei − információink szerint ez most havi 1700 forint négyzetméterenként − jelentős lefaragásának, mégis kevesektől kaptunk választ. Igaz, ez az ingatlan nem más, mint az MNB Szabadság téri épülete, ez a tény pedig a szakértők torkára forrasztotta a szót.

Matolcsy a számítógépen spórol

A hvg.hu nem sokkal a jegybankelnök-váltás után, arról írt, hogy Matolcsy nem kért számítógépet magának (A portál a hozzáállást furcsállta, miután így pont a jegybank irányítója nem tudja majd folyamatosan követni az aktuális trendeket, hozamokat, kamatokat a jegybank saját, a Reuterséhez hasonló belső információs rendszerén.) A hvg.hu cikke ugyanakkor a legfurcsább változásként említette, hogy a jegybank, amely a nyilvánosság felé az elektronikus ügyintézést és papírmentes vállalatvezetést propagálja, visszatérni készül a papír alapú rendszerekhez. Elnöki utasítás jelent meg ugyanis az utalványozás rendjéről, mely szerint minden kötelezettségvállalás-tervezetet Nagy Róza főigazgatónak kell aláírnia, és csak azután lehet bármit is megrendelni. Ugyanez a helyzet a teljesítésigazolásokkal és a számlákkal. Eközben a főigazgató sürgősen nyomtatókat rendelt, "a sokmilliós számlautalványozási munkafolyamat pedig mehet a kukába" - mondta a hvg.hu-nak a jegybanki üzem működésére rálátó forrás. Ez különösen azért visszatetsző - jegyezte meg a hírportál -, mert az egyik ÁSZ-jelentésben az szerepelt, hogy egy személyre vetítve túl sok PC-t használnak a jegybankban. Az új vezetőség most PC-k helyett tableteket rendelt a nyomtatókon kívül. Mindezek mellett arra is rámutatott a hvg.hu cikke, hogy a meghirdetett költségcsökkentési porogram ellenére az új jegybankelnök belépése után röviddel, az osztályokon legalább egy tucat fiatal tűnt fel. Volt olyan részlegvezető, aki véletlenül vette észre a telefonkönyvben, hogy a részlegén státuszban van valaki, akiről még sosem hallott - írta a hvg.hu.

A kapott ötletek alapján lapunk megpróbálkozott pontról pontra végigvenni, hol rejtőzhetnek a költségcsökkentési tartalékok. A legtrendibb elem az energiahatékonyság, amelynél nincs ma hálásabb téma. Csakhogy egy műemlék épületet mégsem lehet a Faluház projekt mintájára egyszerűen hőszigetelni. Az előírásoknak való megfelelés és a műemlékvédelmi hatóságokkal való megegyezés pedig már önmagában kockázatossá teszi, hogy két éven belül mérhető eredménye szülessen egy efféle beavatkozásnak.

Homály fedi a megvalósítás mikéntjét

A megtakarítási terv elhangzásakor nem derült ki, hogy vajon ezt az üzemeltetés színvonalának megtartásával, csökkentésével vagy növelésével kívánja-e elérni a vezetés. A jelenlegi szolgáltatási színvonal felmérése nélkül, látatlanban izgalmas vállalkozás kijelenteni a 20 százalékot, különösen annak ismeretében, hogy az MNB-től kapott adatok szerint az elmúlt három évben folyamatosan egyre lejjebb sikerült szorítani a költségeket.

Az MNB üzemeltetésének minden eleme kötelezően közbeszerzési tendereken alapul, a nyertes pedig mindig a legalacsonyabb árat ajánló vállalkozás volt. Hogy mindezek következtében a teljes üzemeltetés a Strabag PFS Zrt. kezébe került, valójában tovább faragott a költségeken, a megbízás volumenének mértékéből adódóan. Fajlagosan ugyanis a minél több megbízást egy helyen teljesítő üzemeltető tud a legolcsóbban vállalkozni.

Felvetődhet, nem olcsóbb-e a saját gárdás üzemeltetés? E kérdés eldöntésénél nem árt a béren kívüli összes járulékos költséget: járulékokat, helyiségeket, öltözőket, műhelyeket, szociális juttatásokat is figyelembe venni. A számok összeadása után arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem kevés szakembernek, szerelőnek évente csak néhány hétnyi vagy napnyi lenne a valódi munkája, ráadásul közöttük kiemelten kvalifikált, magas fizetésű munkatársakat is foglalkoztatni kellene, akiknek évente csak néhány órás elfoglaltságot jelentene a teljesítés.

A szolgáltatói szerződéseknél lehet mozgástér

Üzemeltetők szerint sokat lehet nyerni az energia- és távközlési szolgáltatók szerződéseinek időről időre való felülvizsgálatával, újrakondicionálásával vagy a szolgáltatóváltással is. Ezt a potenciált az MNB-ben is felfedezték, s a szolgáltatók évenkénti tendereztetésével a magyar közszféra átlagánál 30 százalékkal alacsonyabbra nyomták az árakat. Persze lehet ebben további csökkentési potenciál.

Üzemeltetési költség
ÉvMillió forint
20101550,4
20111360,8
20121313,5
Forrás: MNB

Szabad teret kínál a megtakarításoknak a szolgáltatási színvonal alakítása, csökkentése. A takarítási büdzsé legegyszerűbben a jelenleg elvárt tisztaság terén tett engedményekkel faragható kiválóan (egészen addig, amíg maguk a munkatársak törlik le a munkaidő végén az asztalukat), s egyszerű törvénymódosítással − amelynek révén megszűnne a kiemelten, fegyveres őrrel védendő státus − a fegyveres őrségre költött forintok is a kasszában maradhatnak.

A teljes egészében kihasznált épületben piaci alapon bérbe adható terület nincs, ezt pedig amúgy a bankbiztonsági előírások sem tennék lehetővé. Az üzemeltetési költségek két éven belüli 20 százalékos lefaragására tett vállalás különösen izgalmas annak tükrében, hogy a Napi Gazdaság információi szerint a minapi állománygyűlésen Matolcsy György elnök arról beszélt, két éven belül a totális telt házzal működő épületet teljes egészében felújítják.