Július 1-től kötelezővé válik a szakrendelőkben az online időpontfoglalás. A telefonos foglalási rendszer is megmarad heti hét napon át, a beutalóval vagy anélkül igénybe vehető rendelésekre egyaránt. A Járóbeteg Irányítási Rendszerben (JIR) július elsejétől megnyílik az időpontfoglalás és -módosítás lehetősége az Egészségablak  applikációban és a 1812-es telefonszámon is. 

A JIR megjelenése „nagy volumenű változás” az egészségügyi rendszerben, már 83 intézményben több mint 90 helyszínen elérhetőerről Rétvári Bence beszélt májusban. 

A rendszer júliusi bevezetése a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint nagy fordulónapnak tekinthető. A JIR júliustól lépcsőzetesen további 101 intézményben válik elérhetővé, ebben a rendszerben már a beteg is foglalhat időpontot – erről Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese beszélt.

A kormány már régóta tervezte és egy februári rendeletben ki is mondta, hogy „2024. július 1-jétől a közfinanszírozott, heti 300 vagy ezt meghaladó órát legalább 5 szakmában működtető járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknak digitális időpontfoglalási rendszert kell használniuk”.

Ezt egészíti ki a péntek este közzétett újabb rendelet azzal, hogy emellett a  Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által működtetett egységes telefonos időpontfoglalási központ útján is kötelező fogadni a járóbeteg-szakellátásra történő időpontfoglalást, a lefoglalt módosítását vagy törlését, mégpedig nemcsak a rendelőkben eddig lehetővé tett időpontokban, hanem a hét minden napján 6 óra és 22 óra között, országos elérhetőséggel – írja a hvg.hu.

Ahhoz, hogy a Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR) bevezetése még nagyobb lendületet kapjon többletfinanszírozásra lenne szükség – erről Ónodi-Szűcs Zoltán, a  Debreceni Egyetem egészségügyi kancellárhelyettese, aki a JIR átalakításáért felelős miniszteri megbízott beszélt az IME egészségügyi konferenciáján. 

Évente a járóbeteg-szakellátásban 60 millió orvos-beteg találkozás történik.

Június 10-i adatok szerint a JIR-ben 6379 szakrendelés volt fenn, tízmillió publikált időpont volt a felhőben, ebből hárommillió előjegyzés már foglalt volt.