A K&H Bank nettó nyeresége 66,9 milliárd forint volt 2024. I. félévének végén a 2023-as 35,8 milliárd forint után. Ha a kormányzati intézkedések hatása nélküli profittal számolunk, a bank nyeresége 20 százalékkal, 81,5 milliárd forintról 97,7 milliárd forintra nőtt volna – jelezte Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója.

Átmeneti az extraprofitadó-csökkenés?

A bank a 2023-as 33,4 milliárd forint után idén az első 6 hónapot követően 21 milliárd forint extraprofitadót fizetett be, amihez a K&H Biztosító tavalyi 5,2, idei 6,6 milliárdos biztosítói extraprofit adóbefizetése társult.

Gombás Attila, a K&H pénzügyi vezetője emlékeztetett: az első félévi adatokban még számoltak a bankadó állampapírvásárlás esetén történő felezésével, amelynek szabályai ugyanakkor a nyár elején változtak. Ez a második félévben azt okozza majd Guy Libot szerint, hogy - ha szükséges - a III. negyedévben magasabb extraprofitadót fognak fizetni. A bank kiadásai a tranzakciós illeték emelése miatt (és annak áthárításának tilalma miatt) is emelkedni fognak, ám a vezérigazgató szerint ennek mértéke még nem meghatározható.

A „sima" bankadó a tavalyi 9,5 milliárd forintról idén 10,9 milliárd forintra emelkedett, a kamatstop meghosszabbítása pedig a tavalyi 7,3 milliárd forinthoz képest - a csökkenő kamatkörnyezetnek köszönhetően - már csak 2 milliárd forintos extra kiadást jelentett a K&H Banknak. Az extraprofitadó következtében a K&H Biztosító az első félévet 700 milliós veszteséggel zárta – hívta fel a figyelmet Guy Libot. 

Húz a lakossági hitelezés

A pénzintézet hitelállománya éves szinten 10 százalékkal 2972 milliárd forintra emelkedett, ami magasabb a bankszektor 8 százalékos bővülésénél. A lakossági területen a bank 11 százalékos növekedésre volt képes a piac 6 százalékos növekedésével szemben, míg a vállalati szegmensben tartani tudta a piac 9 százalékos növekedését. A lakáshitelekből 109 milliárd forintot sikerült kihelyezni ebben a félévben,

az összes új jelzáloghitelnek 7 százaléka már az új, zöld hitel konstrukcióban került kihelyezésre

– jelezte Gombás Attila.

A vállalati hiteleken belül a Széchenyi Kártyáé a vezető szerep: az állomány meghaladta már a 260 milliárd forintot. Az első félév során 120 milliárd forintnyi új vállalati hitelre szerződtek a cégek a K&H-val.

Nagyot ugró megtakarítások

A megtakarítási oldalon a bank által kezelt lakossági ügyfélpénzek értéke 18 százalékkal, 2820 milliárd forintról 3385 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a befektetési alapokban kezelt vagyon 37 százalékkal 1559 milliárd forintra nőtt, betétekben a június végi 1410 milliárd forintos érték 11-12 százalékos növekedést takar.

A bank nettó kamatbevétele 15 százalékkal 109,5 milliárd forintra nőtt, a díj- és jutalékbevétel 10 százalékkal emelkedett. A kiadási oldalon a működési költségek 13 százalékkal nőttek, miután viszont a bankadók értéke 63,7 milliárd forintról 56,4 milliárd forintra csökkent, így a működési költségek a bank egészében 1 százalékkal még csökkentek is. Az ügyfélállomány továbbra is biztonságos, így továbbra sincs szükség érdemi értékcsökkenésre. 

Közel az 1 millió K&H ügyfél

A bank továbbra is ügyfélbővülésben van: a félév végén már 990 ezer ügyfélszámlát kezeltek, ami 5 százalékos növekedést jelent, az ügyfelek közel kétharmada, 613 ezer ügyfél ide is utalja jövedelmét. Az új számlanyitók harmada 26 éven aluli ügyfél.

Nick Vincke, a biztosító vezérigazgatója szerint a megnövekedett extraprofitadó ellenére a társaság vesztesége a tavalyi 800 millió forintról csökkent 700 millióra. A társaság nem életbiztosítási díjbevétele 10 százalékkal, 39,8 milliárd forintra emelkedett, ami kismértékű lemaradás a piactól.

Ezt ellensúlyozta viszont, hogy az életbiztosítási díjbevétel 13 százalékkal 9,9 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül a K&H a leggyorsabban növekvő nyugdíjbiztosító: a terület díjbevételének 6,3 százalékát tudják magukénak a 2021-es 5,2 százalékhoz képest.