December 1-jétől 15-ig tartott a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ellenőrzéseket országszerte a Nébih és a járási kormányhivatalok szakemberei végzik az élelmiszerlánc minden fontos területén. Az akció célja, hogy ismeretlen eredetű, nem biztonságos, vagy nem megfelelő minőségű élelmiszer az ünnepek alatt se kerülhessen a lakosság asztalára.
A szezonális ellenőrzés első időszakában az ellenőrök 1827 létesítményt (263 előállítót, 1055 forgalmazót és 509 vendéglátóhelyet) vizsgáltak. A szakemberek 69 alkalommal figyelmeztetést, szintén 69 esetben bírságot szabtak ki, utóbbit összesen 5,6 millió forint értékben. Tevékenység korlátozására 29 alkalommal került sor.
Kapcsolódó
A "termékek oldaláról" az első időszakban összesen 9857 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek, amelynek 3 százalékát (295 tétel) kellett kivonni a forgalomból, országosan 1,6 tonna mennyiségben. Az intézkedésekre elsősorban a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta, ismeretlen eredet, valamint jelölési hiba miatt került sor. Fogyasztásra alkalmatlannak azonban mindössze 2 tétel bizonyult.