A jogszabály három hónapos türelmi időt adott a felkészülésre, a vizsgálatok azonban már ekkor megkezdődtek, de bírságot még nem szabtak ki. A türelmi időszak alatt átlagosan 5-6 kifogás jutott száz ellenőrzésre, a 2012. áprilistól decemberig tartó időszakban viszont már csak ezer ellenőrzésre jutott ugyanennyi. A kifogásolás aránya 2013-ban tovább csökkent, 0,4-0,5 százalék körül alakult.

A buszmegállókban, vasútállomásokon, pályaudvarokon kirívóan magas, több mint 13 százalékos volt a kifogásolási arány. Emellett közterületeken és a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben tapasztaltak az átlagosnál több szabálytalanságot. A téli hónapokra jellemző, hogy egyes vendéglátóhelyek üzemeltetői sátrakat állítanak fel az egység előtt az eső, a hó, a hideg ellen. Ki kell emelni azonban, hogy ha az ilyen sátrak zárhatóak, akkor azok zárt térnek minősülnek, ott dohányozni nem lehet. Emiatt az elmúlt időszakban több vendéglátó-ipari egységre is milliós nagyságrendű bírságot kellett kiszabni.

Az ellenőrzés 2014-ben is folyamatos lesz, emellett - az előző két év gyakorlatának megfelelően - több országos, kiemelt akcióellenőrzést is szervez Országos Tisztifőorvosi Hivatal.