A KSH szerint a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első hat hónapjában 9,4 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban 1,8 százalékkal emelkedett. A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatokon kívül az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá.

Az ipari export az év első hat hónapjában 12,2 százalékkal, júniusban 15,1 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele júniusban 24,4 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export majdnem egyhetedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 1,2 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése január-júniusban 1,0 százalékkal, júniusban 8,4 százalékkal nőtt, 2013 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai júniusban 11 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 júniusában a feldolgozóipar termelése 12,9 százalékkal emelkedett, míg a csekély súlyú bányászaté 4,1 százalékkal csökkent 2013 júniusához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 8,1 százalékkal visszaesett az egy évvel ezelőttihez mérten.

Ugrás a járműgyártásban

Idén júniusban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül csupán egyben volt termeléscsökkenés, a többi alágban 1,1 és 53,8 százalék közötti volumenbővülés figyelhető meg az előző év azonos hónapjához képest. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel három tizedét adó járműgyártás kibocsátása 23,5 százalékkal emelkedett. Az alág meghatározó szakágazatában, a közúti gépjármű gyártásában még ennél is magasabb, 31,4 százalékos volumennövekedést mért a KSH.

A második legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása számottevően, 14,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az alág tizenegy alágazatából tízben termelésbővülést regisztrált a statisztikai hivatal.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, feldolgozóipari termelésből majdnem egykilenceddel részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása kismértékben, 1,4 százalékkal emelkedett. Az iparág két domináns szakágazatából a nagyobbik - a híradás-technikai berendezés - gyártásában jelentős visszaesést (11,8 százalék), míg a kisebbik elektronikus fogyasztási cikkek gyártásában kimagasló növekedést (22,6 százalék) mért a KSH.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 53,8 százalékkal bővült a közepes súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása, amelyhez nagyrészt az igen alacsony bázis
hatása járult hozzá, amelyet egy üzemi revízió miatti termeléskiesés okozott. A legkisebb súlyú alág, a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában is folytatódott a növekedés: az alág termelése júniusban 17,4 százalékkal emelkedett, kizárólag a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően.

Kétszámjegyű bővülést mértünk még a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában (11,7 százalék), valamint a kisebb súlyú fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenységben (10,2 százalék).

Több lett az új megrendelés

Idén júniusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 17,7 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 11,7 százalékkal, az új exportrendelések 18,6 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 20,4 százalékkal haladta meg az előző év júniusit.

Az idei év első hat hónapjában - 2013 azonos időszakához viszonyítva - az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 7,2 százalékos bővülése a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,3 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Minden régióban növekedés

2014 január-júniusában Magyarország minden régiójában nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülést ebben az időszakban Nyugat-Dunántúlon (20 százalék) mért a KSH, míg a többi régióban 3,8 és 15 százalék közötti növekedést mértünk.