A folyamatosan romló piaci várakozásoknak megfelelő rossz hónapot produkált a magyar ipar, az ágazat termelése ugyanis augusztusban év/év alapon, kiigazítatlanul számolva 0,8 százalékkal zsugorodott a júliusi stagnálás után, míg a munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal nőtt, a júliusi 2,2 százalékos zsugorodás után − derül ki a KSH ma publikált, az előzetessel megegyező adataiból. Júliushoz képest az egyhavi teljesítményváltozás 2,6 százalékos bővülést mutat. Az ipar termelési volumene idén az első nyolc hónapban összességében 0,4 százalékkal elmaradt a 2011-es azonos időszakitól. Piaci vélemények szerint annak is örülni, kell hogy az ipar termelése a vártnál kevésbé csökkent az utóbbi hónapokban.

Csökkent az export

A havi kismértékű visszaesésben a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenésén túl elsősorban a járműgyártás növekedési ütemének lassulása játszott szerepet - derül ki a részletes adatokból. A magyar ipar exportja 2012 első nyolc hónapjában 0,7 százalékkal nőtt, míg augusztusban 2,7 százalékkal csökkent 2011 azonos időszakához viszonyítva.

Augusztusban a feldolgozóipar exportjának felét adó két alág közül a járműgyártás kivitele 7,9 százalékkal nőtt (Mercedes-hatás). Ezzel szemben a számítógép- és elektronikai termékek gyártásának exportvolumene jelentősen, 15,4 százalékkal visszaesett (Nokia-hatás).

Zsugorodik a belső piac is

Belföldön a helyzet továbbra is pocsék: az ipar értékesítése idén január-augusztusban 2,1, ezen belül augusztusban egyenesen 5,2 százalékkal maradt el a 2011-estől. A feldolgozóipar belföldi eladásai augusztusban 4,0 százalékkal múlták alul az egy évvel korábbit.

Idén augusztusban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben regisztrált a KSH termelésbővülést. A feldolgozóipari termelés ötödét képviselő járműgyártás kibocsátásában a növekedési ütem lassulása figyelhető meg: a termelés az előző havi 9,5 százalékos emelkedés után augusztusban már csupán 2,8 százalékkal nőtt, a kivitel kedvezőtlenebb alakulása miatt. A kisebb teljesítményt a terület rendelésmutatói is tükrözik. A feldolgozóipari termelés több mint egynyolcadát kitevő élelmiszergyártás termelése viszont 1,2 százalékkal emelkedett, elsősorban az export élénkülésének eredményeként; a hazai eladások csak kissé nőttek. Hathavi visszaesés után jelentősen, 26,1 százalékkal bővült a kőolaj-feldolgozás volumene is, nagyrészt az alacsony bázis miatt.

A kilátások sem jók

A folytatással kapcsolatban nem adnak okot optimizmusra a konjunktúraindexek, a BMI értéke az augusztusi 49,5 pont után a kilencedik hónapban 52,5 pont volt, újra kissé felülmúlta a stagnálást jelző ötvenes szintet, a Kopint-Tárki nyári feldolgozóipari konjunktúratesztje pedig 1992 óta tartó története során a legtöbb mutató esetében történelmi mélypontot ért el.

Idén augusztusban a KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 16 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos hónapjában. Az új exportrendelések 17,3 százalékkal, az új belföldi rendelések 7,1 százalékkal csökkentek. Ennek ellenére a korábbi megrendeléseknek köszönhetően az összes rendelésállomány 13,2 százalékkal nőtt tavaly augusztushoz képest.