Megnyílhat a kínai export a hazai tejfeldolgozók előtt, október 17. és 23. között ugyanis megkezdi a magyar tej átvilágítását a Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa a lapnak elmondta, hogy a kínaiak először öt feldolgozóvállalatot vizsgálnak meg, amelyek pozitív elbírálás esetén a tejpor mellett tejsavót és ultrahőkezelt (UHT) tejet is szállíthatnak a távol-keleti piacra. A kelet-közép-európai régióból ma csupán Lengyelország rendelkezik exportengedéllyel, most azonban Magyarország mellett Bulgária is lehetőséget kaphat a szállításra.
A kínai piacra lépésben az egyik legnagyobb visszatartó erőt a távolság jelenti, a miniszteri biztos szerint azonban a tej és tejkészítmények kiszállítása nemcsak légi úton, hanem a szibériai expresszel is könnyen megoldható.
Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke úgy vélte, a legnagyobb lehetőség az UHT-tej exportjában rejlik, Kínában ugyanis a folyamatos hamisítás miatt megrendült a fogyasztók bizalma a tej és tejtermékek iránt, ezért olyan országból szeretnének vásárolni, ahol biztosan tejből és nem tejporból készülnek a termékek.
Magyarország legnagyobb előnye a megbízhatóság, ugyanakkor a nagyságrendek merőben eltérnek Kínában és Magyarországon. Az ágazati szakértő szerint a tej mellett a magyar sajtra is nagy igény lenne a Távol-Keleten, ugyanakkor a hazai feldolgozóipar nem tart ott, hogy sajtot tudjon exportálni, hiszen még a belső piacot sem tudja ellátni.