Németh Szilárd a vonatkozó BM-rendeletet ismertetve elmondta: változás, hogy nemcsak a kétezer főnél, hanem az ötezer főnél kisebb települések is pályázhatnak, és nem csak társadalmilag, gazdaságilag elmaradott térségben, bár esetükben "némi önerőre" is szükség van. Kiemelte: tavaly több mint 1600 település vett részt a programban, az érdeklődés az idén is rendkívül nagy.

Kitért arra is, hogy a családok 10 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá az állami erdőgazdaságokon keresztül 170 ezer köbméter tűzifához. Egy család egyszerre 10 köbmétert tud megvásárolni, és úgy számolnak, hogy "egy kis országos szórással" 15-20 ezer forint spórolható meg családonként. Ez minimum 20 ezer családnak nyújt segítséget - jelezte a kormánypárti politikus, aki a tapasztalatok alapján a program folytatását és további rezsicsökkentést helyezett kilátásba.

Megjegyezte: most jól láthatóan csökken a kőolaj ára, és ez véleménye szerint hatással lesz a földgáz-piacra is. Azt szeretnék, hogy Magyarországon legyen a legolcsóbb az energia, ez vonatkozik a vállalkozásokra is - szögezte le.

Németh Szilárd beszámolt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) tulajdonában lévő, illetve a tárca cégén keresztüli energiaszolgáltatásban részesülő társasházaknál több mint 250 családon segítenek. A minisztérium hozzájárul, hogy az érintett társasház az V. kerületben leváljon, és október 15-től önállóan, 26,5 százalékkal olcsóbban szerezze be a gázt. Az októberi számlákon az eddigi pluszköltségeket, 6,177 millió forintot visszapótolja a tárca. Emellett jogszabály-alkotással segítik, hogy a HM-BM tulajdonában lévő társasházaknál megoldódjon ez a kérdés - jelezte.

Ugyanez a helyzet a MÁV-nál - folytatta a kormánypárti politikus -, amely nagyon sok helyen közüzemi hálózaton látja el a víz- és csatornaszolgáltatást, így nem vonatkozott rá, mint nagyfogyasztóra a rezsicsökkentés, ugyanakkor a számlázás rajta keresztül történt. Ezért úgy döntöttek a MÁV-nál, hogy 2014. április 1-jéig visszamenőleg érvényesítik a 10 százalékos mérséklést a vízi közműszolgáltatásnál, és kezdeményezik, hogy ez a fajta szolgáltatás kerüljön át a városi szolgáltatókhoz - tette hozzá az országgyűlési képviselő.

A létrehozandó állami tulajdonú közműszolgáltatóról elmondta: a cég az egyetemes szolgáltatási piacra lép be, amely a magyar családokat szolgálja ki, és ott akar versenyképes lenni. A legolcsóbb, a legjobb és a biztonságos szolgáltatást fogalmazták meg kritériumként, elsősorban tehát nem a szolgáltató érdekei, profitéhsége, hanem a fogyasztók érdeke számít - magyarázta Németh Szilárd. Egyben ismét rögzítette: egyetlen, összesített, áttekinthető számla fog érkezni az emberekhez.