A beérkezett záró kifizetési kérelmek alapján közel ezer családnál már üzemelnek a kormány támogatásával telepített modern napelemes rendszerek. A műszakilag készre jelentett, hálózatba kapcsolt kiserőművekre 1,3 milliárd forintot igényeltek eddig, a végelszámolások alapján elutalt támogatások összege meghaladja a 100 millió forintot – olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményében. 

A februárban elstartolt Napenergia Plusz Program ingatlanonként akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kínált napelemek és energiatároló egyidejű beszerzéséhez. Nyáron 30 milliárd forinttal, 105,8 milliárd forintra emelte meg a program keretösszegét az EM.

A megnövelt keretösszegnek köszönhetően az induláskor becsült 15 ezerrel szemben mostanra több mint 20 ezer háztartás vette igénybe ezt a támogatást. A pályázati folyamatban  a napelem és energiatároló rendszer leszállítása, felszerelése és kivitelezői készre jelentése után nyújtható be részelszámolás, a záró kifizetési kérelemhez a mérőóra cseréjét is el kell végeznie az elosztónak. A végelszámolásig elért projektek tehát már minden szempontból üzemképesek. 

Október 15-ig 20 300 családtól vállalta át költségeik kétharmadát a kormány, összesen 83,5 milliárd forint értékben.

  • Az előlegkérelmeken és részelszámolásokon alapuló utalásokkal együtt már több mint 3300 projektre fizettek ki összesen 8,6 milliárd forintot. 
  • A megemelt keretösszegből az átlagosan 4,1 millió forintos támogatási igénnyel számolva akár több mint 25 ezer háztartás fejlesztéseinek elősegítésére futhatja majd.

A támogatott családok a saját célú termelés mellett későbbi, helyi felhasználásra el is tárolhatják a zöldenergiát, hozzájárulva az energiaszektor környezetterhelésének mérsékléséhez.

A világ élvonalában 

A legfrissebb adatok szerint több mint 283 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel Magyarországon, több mint a duplája a 2021 végén működő eszközöknek. A stratégiai előrejelzések a következő évtized elejére számoltak 6000 megawattnyi napelemes kapacitás kiépülésével.

Az ipari termelőkkel együtt idén október elejére ennél ötödével több, 7218 megawatt beépített teljesítménnyel bírtak a hazai naperőművek.

A magyarországi napenergia kapacitások 55 százaléka 2022 óta létesült. A Napenergia Plusz Program jóvoltából a háztartási méretű kiserőművek darabszáma belátható időn belül eléri a 300 ezret. A kormányközlemény kiemeli, a napenergia hazai aránya az áramtermelésben tavaly a világon a harmadik, Európában pedig a második legmagasabbnak számít.

Lantos Csaba: már most túlteljesítettük a 2030-as klímapolitikai céljainkat

Magyarország törvényben vállalta, hogy 1990-hez képest 2030-ra legalább 40 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását. Azonban előzetes adatok szerint már tavaly eljutottunk a 43 százalékos csökkenéshez.