Megfontolandónak tartom képviselő úr felvetését, miszerint kormánybiztos kinevezésére lehet szükség a Lévai-pojekttel kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolása érdekében. A kérdést a tárca megvizsgálja, és ha szükségesnek talália, megteszi az erre vonatkozó javaslatot - írta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Oláh Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő két kérdésére adott válaszában.

A Lévai projekt az MVM Zrt. és a Paksi Atomerőmű Zrt. közös projektje, amelynek célja paksi atomerőmű bővítésének előkészítése érdekében a létesítéssel kapcsolatos szakmai, engedélyezési, a beruházási konstrukciót és a finanszírozást érintő kérdések teljes körű tisztázása a beruházó számára.

Az atomenergiáról szóló törvény (Atv.) kötelezi az Országos Atomenergia Hivatalt, hogy évente készítsen jelentést a kormánynak és az Országgyűlésnek az atomenergia hazai alkalmazásának biztonságáról, idértve azokat az előkészítő tevékenységeket is, amelyhez az Atv. alapján az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulása szükséges. E tájékoztatási kötelezettség tehát az új blokkokkal kapcsolatos előkészítő tevékenységre is vonatkozik.

Az esetleges beruházás mérete, gazdasági, társadalmi jelentősége és az atomenergia alkalmazását világszerte övező kiemelt figyelem valóban indokolttá teszi, hogy az országgyűlés a projekttel kapcsolatos tevékenységeket folyamatosan nyomon követhesse. Emiatt nem látom akadályát annak, hogy a Lévai projekt aktuális helyzetéről negyedévente tájékoztassam a parlamenti képviselőket - írta a Fellegi.