Vajon elfogyasztható-e a süti - mézeskalács, torta, bejgli, bármi - , ha a sütőjéről később kiderült, hogy covidos - tette fel a minden bizonnyal sokakat izgató, és családi vitákat generáló kérdést egy háziasszony. A kérdező családi veszekedésről is beszámolt, a gyereke ugyanis sírt és megette volna a kérdéses sütit, a férj viszont a kidobásra szavazott. A kérdező a fagyasztóba tette a süteményt, abban bízva, hogy "bő két hét alatt kifagy belőle a vírus."
Az orvos válasza a következő:
Szigorúan elméletileg: a SARSCov2 tuti roncsolódott, amikor betette a sütőbe. Illetve: vélhetően a meleg süti felületén sem érzi jól magát a vírus, a kihűltön is max pár napig van meg. Mindazonáltal csíraszám és sütikezelés függő, hogy később, amikor díszítette, elpakolta, stb., mennyi vírus került a sütire. Szerintem maga megeheti, másnak most ne adjon belőle.
A fagyasztásról érdekes módon kevésbé egyértelműek az állásfoglalások, mint a magas hő behatásától. Nem túl valószínű, hogy fertőző lenne a fagyasztott áru, de kevésbé egyértelmű a válasz, mint a fenti kérdésnél.